Bloomberg: Δεδομένη για τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Δεδομένη για τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης
Τελευταία φορά που η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

Ως δεδομένη θεωρείται για τους επενδυτές στις διεθνείς χρηματαγορές μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές αναμένουν τρεις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 2 κατά 50 μονάδες βάσης και μια κατά 75 μονάδες βάσης.

Η τελευταία φορά που η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

H αλλαγή στάσης και η επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σημειώνεται πως μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι αναλυτές ανέμεναν πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις μεγαλύτερες των 50 μονάδων βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεδομένου του ότι μέχρι τότε τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν προεξοφλούσαν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6%, υψηλό 41 ετών, κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις και φανερώνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία δεν έχουν φτάσει ακόμα στο «ταβάνι« τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed αναμένεται να αυξήσει τον ρυθμό που συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της, ακόμα και μια κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο απέκλεισε μέχρι τον προηγούμενο μήνα ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Σημαντικό μέρος των αναλυτών υποστηρίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα επηρεάσει καθοδικά την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Fed υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται ώστε να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές συνεχίζουν να «βυθίζονται», σε ρυθμούς πληθωρισμού και κεντρικών τραπεζών

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια

Σε χαμηλό 18 μηνών το bitcoin, με πτώση 12% - Τα crypto έχασαν 200 δισ. δολάρια σε λίγα 24ωρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider