«Πίσω ολοταχώς» στο Χρηματιστήριο - Προς τις 860 μονάδες στον απόηχο της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πίσω ολοταχώς» στο Χρηματιστήριο - Προς τις 860 μονάδες στον απόηχο της ΕΚΤ
Σε «βαθύ κόκκινο» τα ταμπλό την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την πορεία της νομισματικής πολιτικής που φέρνουν ανησυχία για την ανάπτυξη.

Διολίσθηση προς τις 860 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για λήξη του PEPP και έναρξη αυξήσεων των επιτοκίων από τον Ιούλιο, που προκαλούν ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με την ίδια την ΕΚΤ να υποβαθμίζει τις προοπτικές.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Deutsche Bank η ανακοίνωση πολιτικής της ΕΚΤ και η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου Λαγκάρντ είχαν hawkish τόνο αναγνωρίζοντας ανοιχτά την πρόκληση του πληθωρισμού και την ανάγκη να επανέλθει εντός του στόχου.

Μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank επιβεβαίωσαν την θέση τους για αύξηση 50 μ.β. στο γ’ τρίμηνο, ενώ τώρα αναμένουν μια δεύτερη αύξηση 50 μ.β. το δ’ τρίμηνο.

Συνολικά, «βλέπουν» μια κίνηση 25 μ.β. τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από δύο διαδοχικές κινήσεις 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και στη συνέχεια μια κίνηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, που θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα είναι 2% στα μέσα του επόμενου έτους, αλλά η πορεία προς τα εκεί θα είναι πιο γρήγορη δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων και του επιθετικού τόνου από την ΕΚΤ.

Η απόφαση της ΕΚΤ ενίσχυσε τις πιέσεις στην αγορά του ευρωπαϊκού χρέους με τις αποδόσεις των ελληνικών και άλλων ομολόγων να διεξάγουν ράλι, με το ελληνικό 10ετές να φτάνει στο 4,62% και το 5ετές στο 2,62%.

Οι κινήσεις στα ταμπλό

Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο κλείσιμο της εβδομάδας δεν εμπνέει αισιοδοξία με τον γενικό δείκτη να κινείται στις 864,11 μονάδες με πτώση 2,54% και τζίρο στα 28,71 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap κατρακυλά 2,64% ενώ ο Μid Cap διολισθαίνει 1,90%.

Στους κλαδικούς δείκτες, όλοι είναι στο «κόκκινο» με τις μεγαλύτερες απώλειες να τις καταγράφουν οι Τράπεζες με -3,41%, τα Βιομηχανικά προϊόντα με -3,01% και το Πετρέλαιο με -3%.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καμία δεν «γράφει» κέρδη, ενώ την μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν η Aegean με -5,05%, η Πειραιώς με -4,96% και η ΔΕΗ με -4,51%.

Συνολικά στα ταμπλό, η ΙΝΤΕΡΤΕΚ σημειώνει κέρδη 6,38% ακολουθούμενη από την Centric με 4,71%, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Attica Bank με -7,21% και η Frigoglass με -6,80%.

Ανοδικά κινούνται μόλις 15 μετοχές, 85 πέφτουν και 12 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Μέγιστη πρόκληση ο πληθωρισμός - Προς μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο του…

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider