Έβγαλαν αντίδραση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρά κέρδη ο Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβγαλαν αντίδραση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρά κέρδη ο Stoxx
Κέρδη άνω του 1% σε Παρίσι και Φρανκφούρτη μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές «έβγαλαν αντίδραση» στο αρνητικό κλίμα της τελευταίας περιόδου, το οποίο πυροδοτήθηκε από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά και από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ψηλά στην προσοχή των αγορών παραμένουν οι ενεργειακές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, αναμένονται εξελίξεις γύρω από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, με το Κρεμλίνο να υπόσχεται πως θα αντιδράσει στην κίνηση των δύο χωρών, χωρίς να έχει γίνει σαφής ακόμα ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,22% στις 438,97 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 1,52% στις 3.741 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,76% στις 7.521 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,59% στις 14.185 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,30% στις 6.430 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,12% στις 24.301 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,46% στις 8.475 μονάδες.

Μάκρο

Ανάπτυξη, σε μέτριο βαθμό, εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εξάπλωση της Όμικρον και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα δεύτερα στοιχεία της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 19 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 0,2%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,3%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,2%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 για το α' τρίμηνο του 2022, αλλά ο αυξημένος πληθωρισμός πιέζει προς τα κάτω τους μισθούς στην οικονομία της χώρας, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Στο 6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Η μέτρηση έρχεται έναντι της αρχικής εκτίμησης για πληθωρισμό στο 6,5% τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν η οριστική μέτρηση να διαμορφωθεί στο 6,2%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρωσική Gazprom για πληρωμές του φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Engie όπου γνωστοποιήθηκαν μεγαλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το α' τρίμηνο του 2022.

Η μετοχή της εταιρείας κέρδισε άνω του 5% στο γαλλικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενοχλημένη η ΕΕ από τις ενεργειακές εταιρίες: Μην αγοράζετε ρωσικό αέριο με ρούβλια

Η ιταλική Eni θα πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τη Ρωσία - Ανοίγει ο δρόμος για τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο εν μέσω Όμικρον και πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider