Σε χαμηλό 48 ετών η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο πληθωρισμός πιέζει τις αμοιβές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 48 ετών η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο πληθωρισμός πιέζει τις αμοιβές
Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ο βασικός μισθός ήταν 2% χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, ωστόσο ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδήγησε στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των πραγματικών αποδοχών για τους περισσότερους εργαζόμενους από το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% από το 3,8%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν να διατηρηθεί σταθερό, ενώ ο αριθμός των ανέργων ήταν μικρότερος από τις κενές θέσεις εργασίας για πρώτη φορά.

«Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Μάρτιο, η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρεί το ρεκόρ σε κενές θέσεις και μετακινήσεις από δουλειά σε δουλειά», δήλωσε ο διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας, Μάθιου Πέρσιβαλ.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μισθοί αυξάνονται στα ύψη σε ορισμένους κλάδους, με τις συνολικές αποδοχές να αυξάνονται κατά 9,9% μόνο τον Μάρτιο. Οι τραπεζίτες και οι οικοδόμοι τα πάνε καλά, ενώ οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς.

Οι συνολικές αμοιβές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πολύ πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 5,4%, καθώς οι εταιρείες κατέφυγαν σε μπόνους για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν προσωπικό. Οι τακτικοί μισθοί αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 4,2%.

Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ο βασικός μισθός ήταν 2% χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βρετανία σχεδιάζει να προσαρμόζει το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας κάθε τρεις μήνες

Βρετανία: Οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον χρηματοοικονομικό τομέα μετά το Brexit

gazzetta
gazzetta reader insider insider