Γιατί οι στρατηγικοί αναλυτές δεν στηρίζουν την έξοδο από τις αγορές παρά την αναταραχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι στρατηγικοί αναλυτές δεν στηρίζουν την έξοδο από τις αγορές παρά την αναταραχή
Υπάρχουν μετοχές και κλάδοι που μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα κατά την τελευταία εβδομάδα, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόσφατο sell-off είναι απίθανο να ανοίξει το δρόμο για μια «συνθηκολόγηση» της αγοράς.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου λόγω μιας συρροής αλληλένδετων παραγόντων, όπως ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κλυδωνισμοί της προσφοράς από την Κίνα και το πιο σημαντικό, η προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που θέλουν να χαλιναγωγήσουν τον καταναλωτή αυξήσεις τιμών.

Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Τρίτη ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους επενδυτές να δημιουργήσουν αποδόσεις, αν και μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο επιλεκτικοί.

«Προφανώς, υπάρχει πολύς φόβος στις αγορές και υπάρχει τεράστια αστάθεια. Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη σε επίπεδα πλήρους συνθηκολόγησης, τουλάχιστον με τα μέτρα που ακολουθούμε. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια υπερπουλημένη ζώνη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Fahad Kamal, επικεφαλής επενδύσεων στην Kleinwort Hambros, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Ο Kamal εκτίμησε ότι τα μεικτά σήματα ενός «λογικά ισχυρού» οικονομικού περιβάλλοντος και κυρίως των ισχυρών αποτελεσμάτων - αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο για τους traders να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας πλήρους bear market.

Ωστόσο, δεδομένου του διαρκούς και σημαντικού ράλι για τις παγκόσμιες μετοχές από τα χαμηλά τους στην εποχή της πανδημίας τους προηγούμενους 18 μήνες, υποστήριξε ότι οι αγορές είχαν «καθυστερήσει μια διόρθωση» και ως εκ τούτου έχει διατηρήσει μια ουδέτερη θέση στις μετοχές προς το παρόν.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο θα έδειχναν οι τελευταίες μέρες και φέτος γενικά», είπε ο Kamal.

Η Monica Defend, επικεφαλής του Ινστιτούτου Amundi, δήλωσε στο CNBC ότι όσο τα πραγματικά επιτόκια –το επιτόκιο της αγοράς προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό– συνεχίζουν να αυξάνονται, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου θα συνεχίσουν να «υποφέρουν» με τον τρόπο που έχουν μέχρι στιγμής το 2022.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό και το μέγεθος των αυξήσεων, αλλά περισσότερο με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και συνεπώς τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και την εξάντληση της ρευστότητας», πρόσθεσε.

Όπως ο Kamal, δεν ενστερνίζεται τη μαζική έξοδο των επενδυτών από τα χρηματιστήρια που θα ήταν τυπική μιας παρατεταμένης bear market, υποδηλώνοντας αντ 'αυτού ότι πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να εισέλθουν ξανά στην αγορά μόλις υποχωρήσει κάπως η αστάθεια.

Photo: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κάθι Γούντ βλέπει παγκόσμια ύφεση - Πυρά κατά της Fed για το sell off στις αγορές

Μέστερ: Η Fed δεν θα ρίξει την οικονομία σε μια διαρκή ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider