Mε «άρωμα» Κίνας και Σαουδικής Αραβίας η πτώση 6% στο πετρέλαιο την Δευτέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mε «άρωμα» Κίνας και Σαουδικής Αραβίας η πτώση 6% στο πετρέλαιο την Δευτέρα
Η συνέχιση των αναταραχών στις αγορές των μετοχών ενίσχυσε το ξεπούλημα του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές.

Το πετρέλαιο ακολούθησε το διεθνές selloff σε assets τη Δευτέρα, δεχόμενο πιέσεις καθώς η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές για τους Ασιάτες πελάτες και αλλού, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ραγδαία εξασθένιση στα στοιχεία των εξαγωγών.

Η συνέχιση των αναταραχών στις αγορές των μετοχών ενίσχυσε το ξεπούλημα του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές.

Η εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μειώνει τις τιμές όλων των τύπων αργού για την Ευρώπη, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο για τον Ιούνιο. Οι μεγαλύτερες περικοπές παρατηρήθηκαν στη Μεσόγειο. Οι τιμές στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι Ασιάτες καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν ένα premium 4,40 δολαρίων ανά βαρέλι για το Arab Light, μετά από ένα ασφάλιστρο τον Μάιο που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 9,35 δολαρίων, σημείωσε σύμφωνα με το Marketwatch ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank.

«Ένας λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να κάνει τόσο υψηλές εκπτώσεις τιμών στους Ασιάτες καταναλωτές της μπορεί να είναι οι ανησυχίες της για απώλεια μεριδίων αγοράς. Το ρωσικό πετρέλαιο Ουραλίων εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με πολύ σημαντική έκπτωση 24,5 δολαρίων έναντι του brent, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για εκείνους τους Ασιάτες καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Φριτς.

Οι απώλειες για το αργό ενισχύθηκαν καθώς οι αγορές μετοχών υποχώρησαν, με τον Dow Jones να υποχωρεί περίπου 650 μονάδες ενδοσυνεδριακά, ενώ ο S&P 500 SPX, υποχώρησε 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αξιολόγησε την εύθραυστη οικονομία της Κίνας, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 3,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, μετά από ένα εντυπωσιακό «άλμα» 14,7% τον Μάρτιο. Η επιβράδυνση ήρθε καθώς τα lockdown έπληξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έκλεισαν εργοστάσια, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στη Νο. 2 οικονομία στον κόσμο.

Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 7,12 δολάρια ή 6,5%, στα 102,64 δολάρια το βαρέλι.

Το brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 7 δολάρια ή 6,2%, στα 105,39 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο εμπορεύματα είχαν κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη άνω του 4%.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν 12% στα 71,62 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άλμα στις εξαγωγές πετρελαίου της Ινδίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% στην εβδομάδα για το WTI - Σχεδόν στα 110 δολάρια

Ήπια άνοδος για την τιμή του πετρελαίου -Σε υψηλό άνω των 13 ετών το φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider