Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω των lockdown στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω των lockdown στην Κίνα
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 109,11 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 116,03 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3δολάρια τη Δευτέρα, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα μετά από τα νέα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 στη Σαγκάη, η οποία θεωρείται σημαντικός εμπορικός και οικονομικός κόμβος.

Η αγορά εισέρχεται σε άλλη μια εβδομάδα αβεβαιότητας, καθώς πλήττεται από τη μία πλευρά από τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο, και την επέκταση των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο

To νέο lockdown στη Σαγκάη οδηγεί σε περιορισμό της κυκλοφορίας σε γέφυρες και αυτοκινητόδρομους και σε επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά, παραμένουν οι φόβοι για περιορισμό στην προσφορά. Στο μέτωπο του πολέμου και των κυρώσεων, οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο σκληρά θα μπορούσαν να πληγούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι ένα εκατομμύριο έως τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου μπορεί να μην φτάσει στην αγορά.

Η Ρωσία εξάγει μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού καθημερινά, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις από μεγάλες καταναλωτικές χώρες να επιταχύνουν την ώθηση της παραγωγής. Ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο για να χαλαρώσει τις περικοπές που έγιναν όταν η πανδημία COVID-19 έπληξε τη ζήτηση ενώ σύμφωνα με πηγές δεν προβλέπεται ότι θα αλλάξει αυτή την πολιτική στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

«Οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για λίγο, καθώς η παγκόσμια προσφορά θα είναι πιο περιορισμένη», δήλωσε ο Tetsu Emori, Διευθύνων Σύμβουλος της Emori Fund Management.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:03 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 109,11 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 4,20% και το Brent στα 116,03 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,83%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider