Τα top picks της Eurobank Equities για το 2022 - Οι πέντε λόγοι που θα υπεραποδώσει το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα top picks της Eurobank Equities για το 2022 - Οι πέντε λόγοι που θα υπεραποδώσει το Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Το 2021 ήταν μια χρονιά με αρκετά γεγονότα και εξελίξεις, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός από την πρόοδο του εμβολίου έδωσε τα ηνία του στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με μια στροφή στην νομισματική πολιτική της Fed και φυσικά με τον αντίκτυπο της μετάλλαξης «Όμικρον», όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Το 2021 ήταν μια χρονιά με αρκετά γεγονότα και εξελίξεις, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός από την πρόοδο του εμβολίου έδωσε τα ηνία του στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με μια στροφή στην νομισματική πολιτική της Fed και φυσικά στον αντίκτυπο της μετάλλαξης «Όμικρον», όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Ως συνέπεια αυτού, μετά από μια απόδοση 12% έως τα μέσα Μαΐου 2021, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν σταθερές στο υπόλοιπο του έτους, επηρεασμένες από τη γενικότερη de-risking διάθεση και ορισμένους ιδιόρρυθμους «αντίθετους ανέμους» (διάχυση της ρευστότητας από την άντληση κεφαλαίων και την εκδοτική δραστηριότητα). Συνολικά, το Χρηματιστήριο έκλεισε τη χρονιά με συνολική απόδοση 12%, μια κάπως χαμηλή απόδοση συγκριτικά με τις αρκετές άλλες αγορές που ενισχύθηκαν σε επίπεδα άνω του 20%.

Αναφορικά με το χθεσινό sell off, η Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως το 2022 ξεκίνησε με θετικό βηματισμό (+2,4% από τις αρχές του έτους) με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από το γενικότερο rotation στις «value» μετοχές, όπως φαίνεται άλλωστε και από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου (+9% ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές τους έτους).

Η πορεία της εγχώριας αγοράς το 2022 είναι πιθανό να είναι κάπως ανώμαλη, δεδομένου του πιο περίπλοκου σκηνικού στο σκέλος της πολιτικής, των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και του πιο επίμονου πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Eurobank Equities. Ωστόσο, η Χρηματιστηριακή τηρεί αρκετά εποικοδομητική στάση για την ελληνική αγορά εξαιτίας: 1) των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών (ΑΕΠ 4,5-5% το 2022) οι οποίες θα πρέπει να τροφοδοτήσουν μια αύξηση σε διψήφια ποσοστά στα EBITDA των κλάδων εκτός του τραπεζικού το 2022-23, 2) της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, 3) των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτους όρους (με τις εισηγμένες εκτός τραπεζών να διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη EV/EBITDA στο 7x και το ασφάλιστρο κινδύνου να κινείται κάτω του 6%) όσο και σε σχετική βάση (στο 30% το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών), 4) των περιορισμένων θέσεων που έχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στην εγχώρια αγορά και 5) της ορατής πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12 - 18 μήνες, η οποία αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη ρίσκου για τα ελληνικά asssets.

Τα top picks της Eurobank Equities

Έτσι, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι διακυμάνσεις στην αντίληψη κινδύνου θα δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του έτους. Έχοντας επαναξιολογήσει τα top picks της, δίνει μια προκυκλική κλίση στο χαρτοφυλάκιο προσθέτοντας την μετοχή της Fourlis.

Συνολικά, προτείνει έκθεση: 1) σε μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) σε μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη» μετάβαση (ΔΕΗ, Mytilineos), 3) στις τράπεζες, εν όψει της ομαλοποίησης της κερδοφορίας, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων (ΕΤΕ), και 4) τα reopening stories της οικονομίας (ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Fourlis).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider