Τι δείχνει η πρώτη έρευνα της Deutsche Bank για τις αγορές το 2022 - Οι κίνδυνοι και οι χαμηλές «πτήσεις»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δείχνει η πρώτη έρευνα της Deutsche Bank για τις αγορές το 2022 - Οι κίνδυνοι και οι χαμηλές «πτήσεις»
Πιο bearish εμφανίζονται πλέον οι διαχειριστές και οι αναλυτές. Οι κίνδυνοι που εντοπίζουν τώρα και οι «χαμηλές πτήσεις» που αναμένουν για τον S&P 500. Τι εκτιμούν για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια πάνω από 500 επαγγελματίες των αγορών.

Πιο bearish εμφανίζονται πλέον τόσο οι διαχειριστές όσο και οι αναλυτές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του νέου έτους, συγκριτικά με ένα μήνα πριν, όπως αποτυπώνεται στη νέα έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank για τον μήνα Ιανουάριο (12 - 14 Ιανουαρίου), ανάμεσα σε πάνω από 500 επαγγελματίες των αγορών.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην «επιθετικότερη» στροφή της Fed γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων και την αποκλιμάκωση του ισολογισμού της, αλλά και στην ευρύτερη άνοδο των yields (κίνδυνοι για μια ακόμη πιο dovish ΕΚΤ και μια τάση για πιο hawkish BoE). Περισσότερο «αρκούδες» εμφανίζονται μάλιστα για τα ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών σε σύγκριση με τα πιο ριψοκίνδυνα assets, ενώ στα επίπεδα του «ήπια bearish» τα ποσοστά σχεδόν ισοσκελίζονται στο 45% και στο 47% αντίστοιχα. Από την άλλη, ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά των διαχειριστών που εμφανίζονται πιο «bullish» στην αρχή του έτους.

Παράλληλα, διαχειριστές και αναλυτές αναμένουν ακόμα χαμηλότερες, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, αποδόσεις για τον S&P 500 και πιο συγκεκριμένα μια μέση απόδοση της τάξεως του 3% για το 2022 από 4,2% προηγουμένως.

Deutsche Bank

Σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οίκου, ο υψηλότερος, από το αναμενόμενο, πληθωρισμός συνέχισε να αποτελεί το βασικό λόγο ανησυχίας των επαγγελματιών, ενώ η πιο «επιθετική» στρατηγική της Fed βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Ακολουθούν, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι πιθανές νέες μεταλλάξεις που θα παρακάμπτουν τα εμβόλια.

Αξίζει να τονιστεί πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε μια βάση πέντε ετών συνέχισαν να ενισχύονται και σχεδόν έκλεισαν στο 3% στις ΗΠΑ και στο 2% για την Ευρωζώνη.

Deutsche Bank

Επιπλέον, σημαντικά αποδεικνύονται τα ευρήματα της έρευνας και σε ότι αφορά τις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street και γύρω από εάν αυτό το σκέλος της αγοράς αποτελεί μια «φούσκα». Το 49% των διαχειριστών και των αναλυτών εκτιμά πως πρόκειται για περίπτωση «φούσκας», το 39% απαντά αποφατικά, ενώ το 12% δεν γνωρίζει.

Ως προς το σκέλος της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου, οι ερωτηθέντες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, γύρω από το που θα βρεθεί μέχρι το τέλος του έτους, με μεγαλύτερη διασπορά ανάμεσα στις απαντήσεις συγκριτικά με τον Δεκέμβριο και υψηλό στο 2%. Την ίδια στιγμή, κατά 5 μ.β αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την απόδοση του δεκαετούς Bund, στο 0,31% κατά μ.ο από 0,26% τον Δεκέμβριο, με κορυφή στο 0,25%.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες στην έρευνα πρόσθεσαν μία ακόμη αύξηση στα επιτόκια για φέτος από τη Fed (συγκριτικά με ένα μήνα πριν), με το 43% (από 21%) να αναμένει τρεις αυξήσεις στα επιτόκια το 2022, το 30% (από 8%) τέσσερις και το 16% (από 49%) μόλις δύο.

Deutsche Bank

Στο σκέλος των περιοριστικών μέτρων και με βάση τη χώρα στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες, εκτιμούν πως τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα είναι αρκετά αυστηρά, υποδηλώνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, στο ερώτημα «πότε πιθανότατα προσδιορίζεται να μπουν σε μια νέα ύφεση οι ΗΠΑ», το 73% των ερωτηθέντων αναμένει μέχρι το 2024, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 63% που καταγράφονταν τον Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα το 36% από 31% τοποθετείται για το 2023, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (από 29% τον Δεκέμβριο) αναμένει μια ύφεση στις ΗΠΑ το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Τι θα φέρει το 2022 για τις αγορές σύμφωνα με 750 διαχειριστές και αναλυτές

Επανέρχεται η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider