Αγορές | Χρηματιστήριο
12-01-2022 | 17:25

Με το «πόδι στο γκάζι» το Χρηματιστήριο - Έπιασε και τις 950 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Με το «πόδι στο γκάζι» το Χρηματιστήριο - Έπιασε και τις 950 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Με το πόδι στο γκάζι» και από τα υψηλά διετίας στα επταετίας συνέχισε το Χρηματιστήριο, έχοντας ως όπλο και τη διεθνή τάση καθώς πρώτη η Wall Street και μετέπειτα οι ευρωπαϊκές συνεχίζουν ανοδικά, με το ΧΑ να υπεραποδίδει καθώς έχει μείνει πίσω.

Κεντρικό ρόλο στην πορεία των αγορών κατέχει ο πληθωρισμός καθώς σήμερα στις ΗΠΑ πάτησε το όριο του 7% «πάτησε» για τον Δεκέμβριο, κοντά σε ιστορικό 40 ετών, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. 

Παράλληλα, χθες, η Fed έδειξε αποφασισμένη να εμποδίσει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ δεν θα διστάσει να δράσει κατάλληλα εάν χρειαστεί για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης. 

Ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της θητείας του, επεσήμανε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιούργησε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθώς και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και επομένως οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό». «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει τίμημα», τόνισε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωσή του». 

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε», είπε ο Πάουελ. Αυτό έδωσε μια ανακούφιση στις αγορές, που ούτως ή άλλως τιμολογούν τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια το 2022, με ανοιχτό να χρειαστούν περισσότερες. Σήμερα ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ που αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα της εγχώριας αγοράς, το ξεκίνημα του 2022 δείχνει άκρως ικανοποιητικό με 5/6 ανοδικές συνεδριάσεις και με μια ευρύτερη αλλαγή εικόνας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημάνουν πως η αγορά έχει ακόμη να δώσει χωρίς να εξαιρούνται φυσικά διορθωτικές κινήσεις και ανάσες που είναι και απαραίτητες για την περαιτέρω αναρρίχηση. 

Έτσι, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,69% στις 950,38 μονάδες με τον τζίρο στα 127,2 εκατ. ευρώ και τα πακέτα στα 13,92 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,66% στις 2.298 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 645,66 μονάδες.

Με τις τράπεζες να έχουν δώσει ρυθμό και τέμπο και με ποσοστό βραχυπρόθεσμων παικτών να προβαίνει σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών χωρίς να διακινδυνεύονται νέες κρίσιμες στηρίξεις,οι αγοραστές συνέχισαν και σήμερα με τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Παράλληλα, ότι ο όγκος προσφορών εμφανίστηκε στις πρώτες ώρες της συνεδριάσεις στις τράπεζες έδειξε να καλύπτεται άμεσα.

Έτσι έχοντας αλλάξει και οι τέσσερις συστημικές και τα δύο πρόσημα καταγράφηκε νέα άνοδος σε ΕΤΕ στο 1,04% και στα 3,208 ευρώ, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει με κέρδη 1,99% στα 1,23 ευρώ και την Πειραιώς, ήπια ανοδικά στο 0,21% και στα 1,40 ευρώ με την Eurobank στο 0,59% και τα 1,016.

Έντονο και νέο ράλι στην Jumbo στο 4,55% στα 14,32 ευρώ πλέον, ενώ στο 1,13% και στο 1,2% κινήθηκαν οι διεκτοβαρείς ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Αντίδραση και αφύπνιση καταγράφηκε στη μετοχή της Μυτιληναίος με κέρδη 2,83% στα 15,65 ευρώ αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή στο 3,54% και 2,56%.

Ράλι πάνω από 3% για τα χαρτιά του ομίλου Viohalco με πρώτη την ElvalHalcor και τη Cenergy να ακολουθεί αλλά και δυναμικό μπάσιμο σε ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ακάθεκτη σε ρυθμούς ράλι και η Quest με νέα άνοδο 3,97% στα 19,90 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.