Στο 7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο - Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο - Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών
Στο υψηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 1982. Σχεδόν 30% πιο ακριβές σε ένα χρόνο οι τιμές της ενέργειας.

Το όριο του 7% «πάτησε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, κοντά σε ιστορικό 40 ετών, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7% έναντι 6,8% προηγουμένως, με τη μέτρηση να είναι εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αύξησης του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο του 1982.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,8% τον Νοέμβριο του 2021 και εκτίμησης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 5,5% (από 0,8% τον Δεκέμβριο του 2020 και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,5%) και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,6% (αντί ανόδου 4,9% τον Νοέμβριο του 2021 και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο στο 5,4%).

Ανά κλάδους, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ετήσιο επίπεδο σημειώθηκε στη βενζίνη, με άνοδο 49,6% και ακολούθησαν οι τιμές στην ενέργεια, με άνοδο 29,3% και στα τρόφιμα, με αύξηση 6,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι τιμές στέγασης, αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 4,1% σε ετήσιο επίπεδο, στην ισχυρότερη άνοδο τους από τον Φεβρουάριο του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο εάν χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider