Τουρκική λίρα: Συνέχισε σήμερα το ράλι που πυροδότησαν τα μέτρα Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Συνέχισε σήμερα το ράλι που πυροδότησαν τα μέτρα Ερντογάν
Η τουρκική λίρα βρέθηκε να ενισχύεται κατά 16% έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από τον Τούρκο Πρόεδεο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενίσχυση του νομίσματος. Το νόμισμα ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα, καθώς επιδόθηκε στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι από τουλάχιστον το 1983, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε να ενισχύεται κατά περισσότερο από 16% έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από τον Τούρκο Πρόεδεο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενίσχυση του νομίσματος. Το νόμισμα ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα, καθώς επιδόθηκε στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι από τουλάχιστον το 1983, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτή την ώρα η λίρα «αλλάζει χέρια» στις 12,8509 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας άνοδο 2,76%.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μία δέσμη έκτακτων μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις έντονες διακυμάνσεις του εγχώριου νομίσματος. Παράλληλα, η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες που εκδίδονται από την κυβέρνηση θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα, ενώ οι αρχές θα προσφέρουν προθεσμιακά δάνεια με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγέων, οι οποίοι βλέπουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας να εντείνονται επικίνδυνα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ποσοστό του συνόλου των εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο προαιρετικό συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνεται στο 30% από 25% που ήταν μέχρι σήμερα.

Πριν τη χθεσινή ανακοίνωση η λίρα έχανε πάνω από 10% στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχει εκτοξεύτηκε έως τις 12 λίρες για να κλείσει την ημέρα με άλμα 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider