Δώρο... Χριστουγέννων οι ανακοινώσεις της Fed για την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο... Χριστουγέννων οι ανακοινώσεις της Fed για την Wall Street
Τριψήφια κέρδη για τον Dow Jones και τον Nasdaq, μετά από τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση για το μέσο της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, με τους Αμερικανούς επενδυτές να παίρνουν... χριστουγεννιάτικο δώρο από τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), διαγράφοντας τις μικρές απώλειες που σημείωναν νωρίτεα την Τετάρτη.

Η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει τον ρυθμό μείωσης (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ λόγω του κορονοϊού, στοχεύοντας στην πλήρη ολοκλήρωση του μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου επέλεξε να είναι αρκετά «ασαφής» σχετικά με τον χρόνο πυ η τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της, εστιάζοντας στον ρυθμό με τον οποίο η αμερικανική αγορά εργασίας θα επανέλθει σε επίπεδα προ κορονοϊού και αποφεύγοντας επιμελώς να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων.

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,08% ή 383,25 μονάδες στις 35.927 μονάδες.

Ο S&P 500 κέρδισε 1,64% ή 76,10 μονάδες στις 4.710 μονάδες, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 2,15% ή 327,9 μονάδες στις 15.565 μονάδες.

Εξάλλου και στο μέτωπο της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολογός και σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, ανέφερε πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος για ένα εξειδικευμένο εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει αποκλειστικά την εν λόγω παραλλαγή του κορονοϊού.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, ανέφερε ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον έχε εντοπιστεί σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Εμπορεύματα

Οι τιμές πετρελαίου έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιταχύνει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και σηματοδότησε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, αντί για μία.

Το πετρέλαιο αρχικά διαπραγματευόταν χαμηλότερα, καθώς οι ανησυχίες ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επιβραδύνει τη ζήτηση ενέργειας αντιστάθμιζε τη στήριξη από στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εβδομαδιαία πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησαν 0,4% ή 7,80 δολάρια στα 1.764,50 δολάρια ανά ουγγιά, στη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης του μετάλλου.

Μάκρο

Οι λιανικές πωλήσεις στς ΗΠΑ σε μηνιαίο επίπεδο ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο 0,3% έναντι αύξησης 1,7% τον Οκτώβριο και καθώς οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,8%.

Εξάλλου, οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ ανέβηκαν 0,7% για τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 1,2% τον Οκτώβριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,6%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 11,7% έναντι αύξησης 10,7% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 11,4%.

Ακόμα, ο πρόδρομος δείκτης Empire για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε στις 31,9 μονάδες για τον Δεκέμβριο έναντι των 30,9 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 25 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετική αντίδραση στην Wall Street μετά από την Fed

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε από τη Γερουσία το αμυντικό νομοσχέδιο των 770 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider