Επιθετική στροφή από τη Fed - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και επιτάχυνση του tapering

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθετική στροφή από τη Fed - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και επιτάχυνση του tapering
Επιθετικά αποφάσισαν να κινηθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες επιταχύνοντας τον ρυθμό απομείωσης της αγοράς ομολόγων. Στο α' εξάμηνο του επόμενου έτος η αύξηση των επιτοκίων.

Επιθετικά αποφάσισαν να κινηθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Federal Reserve επιταχύνοντας τον ρυθμό απομείωσης της αγοράς ομολόγων και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Insider.gr.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, για την εξέλιξη της νομισματικής της πολιτικής, αναμορφώνει την προηγούμενη απόφαση της και ο ρυθμός μείωσης της αγοράς ομολόγων διαμορφώνεται στα 30 δισ. δολάρια μηνιαίως από 15 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η Fed ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η κίνηση για τον διπλασιασμό του ρυθμού του tapering, που ήταν ευρέως αναμενόμενη μεταξύ των οικονομολόγων, σηματοδοτεί μια στροφή της Fed από την ενίσχυση της οικονομίας προς την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η Fed εκτιμά πως με την πρόοδο στους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται.

Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία εκτιμάται πως έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Η ανοδική πορεία της αγοράς εργασίας ήταν σταθερή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού.

Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην ανακοίνωση της, η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η εξομάλυνση των περιορισμών της προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τη συνέχιση της ανόδου στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Οι επόμενες κινήσεις

Η FOMC ανακοίνωσε πως σκοπεύει να πετύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0 έως 0,25%. Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 2% εδώ και αρκετό καιρό, η FOMC αναμένει ότι θα ενδείκνυται να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχου έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα που συνάδουν με τις εκτιμήσεις της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων του πληθωρισμού και της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας, ακόμα η FOMC αποφάσισε να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της κατά 20 δισ. δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισ. δολάρια για ενυπόθηκους τίτλους, σύνολο 30 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Η Fed θα αγοράζει ομόλογα 60 δισ. δολαρίων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, το ήμισυ του επιπέδου πριν από την μείωση του Νοεμβρίου και 30 δισ. δολάρια λιγότερο από ό,τι αγόραζε τον Δεκέμβριο. Το ποσό μειώθηκε κατά 15 δισ. δολάρια το μήνα τον Νοέμβριο, διπλασιάστηκε από τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα επιταχύνει τη μείωση περαιτέρω το 2022.

Μετά την ολοκλήρωσή του προγράμματος, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι αξιωματούχοι της Fed σύμφωνα με τις ανακοινώσεις βλέπουν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με δύο το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2024.

Οι κινήσεις της FOMC, που εγκρίθηκαν ομόφωνα, αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική προσαρμογή της πολιτικής που ήταν η πιο χαλαρή στην 108χρονη ιστορία της.

Όσον αφορά τις ισορροπίες μέσα στην Επιτροπή, μόνο 6 από τα 18 μέλη πρότειναν λιγότερες από 3 αυξήσεις το επόμενο έτος και κανένα μέλος δεν ήθελε να παραμείνουν τα επιτόκια στα υπάρχοντα επίπεδα κοντά στο μηδέν.

ΑΕΠ και πληθωρισμός

Η Fed μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ για φέτος.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,5% το 2021, κάτω από την εκτίμησή της για ανάπτυξη 5,9% από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η Fed αύξησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ σε ανάπτυξη 4,0% το 2022, από 3,8%. Ακόμα, μείωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ για το 2023 σε ανάπτυξη 2,2%, από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου για ανάπτυξη 2,5% το 2023.

Όσον αφορά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος, το 2022 και το 2023, βλέπει τον πληθωρισμό να κινείται στο 5,3% φέτος, πάνω από την προηγούμενη εκτίμησή της για 4,2%, για το 2022 στο 2,6% από 2,2%, και μια ελαφριά αύξηση στην εκτίμηση της για το 2023.

Οι προσδοκίες για τον βασικό πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 4,4% το 2021, από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για 3,7%. Για το 2022 αναμένεται τώρα στο 2,7% και για το 2023 προβλέπεται να είναι 2,3%, που είναι και υψηλότερες από τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου για 2,3% και 2,2%, αντίστοιχα.

Η κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 4,3% φέτος, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 4,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «fast forward» το tapering από τη Fed - Η στρατηγική για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider