Οι προβληματισμοί του Πάουελ για την αμερικανική οικονομία - Τι είπε για πληθωρισμό και αγορά εργασίας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προβληματισμοί του Πάουελ για την αμερικανική οικονομία - Τι είπε για πληθωρισμό και αγορά εργασίας
«Κανείς δεν ξέρει που θα βρίσκεται η οικονομία σε ένα χρόνο από τώρα» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ. Από το 2022 η αύξηση των επιτοκίων.

Τελευταία ενημέρωση: 10:11

Στους λόγους που οδήγησαν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στις αλλαγές της πολιτικής της για το 2022 αναφέρθηκε ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και οι προοπτικές του ΑΕΠ οδήγησαν στην επιτάχυνση της μείωσης (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που είχε θέσει σε ισχύ η τράπεζα λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε πως η Fed αναμένει ότι ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί έως προς το τέλος του 2022, ενώ για την αγορά εργασίας και το πότε θα γίνει η αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα θέλησε να «θολώσει τα νερά» λέγοντας πως αυτή είναι μια πολυπαραγοντική απόφαση και ότι η Fed θα προσαρμόσει την πολιτική της ανάλογα με τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας.

Τα προβλήματα και ο πληθωρισμός

Αναλυτικά, ο κ. Πάουελ ανέφερε πως καταγράφονται ζητήματα προβληματισμού, όπως η αύξηση των τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα, σημείωσε πως «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας».

Για τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, ο ίδιος ανέφερε πως θα συνεχίζει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed και για ορισμένο διάστημα του 2022. «Αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί προς το τέλος του επόμενου έτους» πρόσθεσε.

«Κανείς δεν ξέρει που θα βρίσκεται η οικονομία σε ένα χρόνο από τώρα» συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Επιτόκια και αγοράς εργασίας

Για το πότε η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της, ο κ. Πάουελ είπε πως αυτό θα γίνει όταν η αμερικανική αγορά εργασίας φτάσει τα επίπεδα όπου ήταν προ πανδημίας, λέγοντας «προβλέπουμε πως αυτό θα γίνει εντός του 2022».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μέχρι να ολοκληρωθεί εντελώς το tapering.

«Είναι μια απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμα» ανέφερε για την αύξηση των επιτοκίων.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η Fed περιμένει την επαναφορά της αμερικανικής αγοράς εργασίας σε προ-κορονοϊού επίπεδα, που «συνδέεται» με την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Πάουελ είπε πως «αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ανέφερε πως «είναι πιθανό η Fed να αυξήσει τα επιτόκια προτού επιτευχθεί ο στόχος για πλήρη επαναφορά της αγοράς εργασίας».

«Δεν επιστρέφουμε σε μια προ-κορονοϊού οικονομία. Έτσι, η αγορά εργασίας μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική, όπως θα είναι και η απασχόληση» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πάουλε δήλωσε «εάν η οικονομία συνεχίζει με ισχυρούς ρυθμούς, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας ανάλογα. Εάν η οικονομία ρίξει ρυθμούς, τότε θα πρέπει να επιβραδύνουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομία, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η Όμικρον. Οι επιπτώσεις της θα εξαρτηθούν από το αντίκτυπο που θα έχει στη ζήτηση και την προσφορά».

Σε σχόλιο για τους λόγους που οδήγησαν την τράπεζα στο να επιταχύνει το tapering, ο ίδιος είπε πως «αναρωτήθηκα εάν έπρεπε να προχωρήσουμε σε επιτάχυνση του tapering από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Πιστεύουμε πως οικονομία ανακάμπτει πολύ δυναμικά ώστε να επιταχύνουμε το tapering, ακόμα και με την αβεβαιότητα που προκαλεί η Όμικρον».

Τι ανακοίνωσε η Fed

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, το tapering αγοράς ομολόγων διαμορφώνεται στα 30 δισ. δολάρια μηνιαίως από 15 δισ. δολάρια.

Η κίνηση για τον διπλασιασμό του ρυθμού του tapering, που ήταν ευρέως αναμενόμενη μεταξύ των οικονομολόγων, σηματοδοτεί μια στροφή της Fed από την ενίσχυση της οικονομίας προς την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η Fed εκτιμά πως με την πρόοδο στους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται.

Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία εκτιμάται πως έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Η ανοδική πορεία της αγοράς εργασίας ήταν σταθερή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού.

Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην ανακοίνωση της, η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η εξομάλυνση των περιορισμών της προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τη συνέχιση της ανόδου στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιθετική στροφή από τη Fed - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και επιτάχυνση του tapering

gazzetta
gazzetta reader insider insider