Κέρδη στην Wall Street μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και εν αναμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στην Wall Street μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και εν αναμονή της Fed
Τριψήφια άνοδος για τον Dow Jones και τον Nasdaq στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση 19.35

Με ανοδικά πρόσημα κινείται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από το αρνητικό κλίμα της Πέμπτης και καθώς τα ιστορικά υψηλά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ «γεννούν» προσδοκίες για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,11% ή 40 μονάδες στις 35.794 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,42% ή 19,42 μονάδες στις 4.686 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,14% ή 21 μονάδες στις 15.537 μονάδες.

Τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παρά την «εκτόξευση» των τιμών ενέργειας για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενισχύουν τις απόψεις για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα καθυστερήσει τον περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων για την οικονομία, ενώ ενδέχεται να αναθεωρήσει και τον σχεδιασμό για την αύξηση στα βασικά της επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Fed την ερχόμενη εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών για σχετικές ανακοινώσεις από τον διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Μάκρο

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 6,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Ιούνιο του 1982.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,7%.

Παράλληλα, απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ, που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 70,4 μονάδες έναντι 67,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στις 68 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Την απόφαση της να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street μέσω με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), την CC Neuberger, ανακοίνωσε η Getty Images.

Με βάση τη συμφωνία, η αξία της Getty αποτιμάται σε 4,8 δισ. δολάρια.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, για τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 4,9% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και έναντι ανόδου 4,6% τον Νοέμβριο του 2020) και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,5% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και αντί άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο).

Ανά κλάδο, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 33,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ενώ οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν ετήσια αύξηση 58,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider