Ισχυροί κλυδωνισμοί στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυροί κλυδωνισμοί στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones. Ανησυχία των Αμερικανών επενδυτών για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Τελευταία ενημέρωση 19:00

Ισχυροί κλυδωνισμοί καταγράφονται στη Wall Street την Τρίτη μετά από την επαναφορά του φόβου γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και του «σήματος» του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για πιο γρήγορη σύσφιξη των συνθηκών νομισματικής πολιτικής.

Αρχικά, ο επικεφαλής της Moderna ανέφερε πως τα εμβόλια που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής, με τις μετοχές της Moderna και των άλλων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών να σημειώνουν έντονες απώλειες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα σημερινά εμβόλια να παράσχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στην Όμικρον όπως έκαναν με την Δέλτα, είπε ο Stephane Bancel μιλώντας στους Financial Times. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση επειδή πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία. Αλλά οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα... λένε ότι αυτό δεν θα πάει καλά».

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια πιο γρήγορη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών καθώς η μετάλλαξη Omicron εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και δυνητικά εντείνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την Τρίτη ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι ο κίνδυνος ενός πιο επίμονου πληθωρισμού έχει αυξηθεί και η Fed μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τo tapering κάτι που θα μπορούσε να «στρώσει το χαλί» για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Wall Street, αντέδρασε άμεσα με τον Dow Jones 1,73% ή 614 μονάδες στις 34.523 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,8% ή 86,22 μονάδες στις 4.568 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 1,94% ή 302 μονάδες στις 15.480 μονάδες.

Εξάλλου, ετήσια μείωση 1,4% κατέγραψαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τη φετινή Cyber Monday, με το ποσό που ξοδεύτηκε κατά την κορύφωση της εκπτωτικής περιόδου να διαμορφώνεται στα 10,7 δισ. δολάρια, όπως σημειώνεται σε έκθεση της Adobe.

Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2012, τότε που η Adobe ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία για τις αγορές του θεσμού της Cyber Monday, που καταγράφηκε ετήσια μείωση στον τζίρο που έκαναν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

Μάκρο

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 113,8 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 110 μονάδες. Την πρώτη κάμψη εδώ και 1,5 έτος κατέγραψε ο δείκτης της S&P Case-Shiller για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 19,5% έναντι ετήσιας αύξησης 19,8% τον Αύγουστο του 2021.

Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης δεν σημαίνει άνοδο από τον Μάιο του 2021.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε πως εντάσσει στο δυναμικό της τον Φιλ Ντόρμιτζερ, μέχρι σήμερα στέλεχος της Pfizer και έναν από τους επιστήμονες που εργάστηκαν για την ετοιμασία του εμβολίου κατά του κορονοϊού της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Η κίνηση έρχεται καθώς η GSK ενισχύει τις κινήσεις της για να μπει στην αγορά παρασκευής εμβολίων κατά της νόσου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο συνδυασμός του πληθωρισμού και της Όμικρον συνεχίζει να πιέζει τις ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider