CEO της Moderna για Όμικρον: Σε καμία περίπτωση τα εμβόλια που έχουμε δεν προστατεύουν το ίδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CEO της Moderna για Όμικρον: Σε καμία περίπτωση τα εμβόλια που έχουμε δεν προστατεύουν το ίδιο
Η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέας ανοσοποίησης, δήλωσε ο CEO της Moderna, Stephane Bancel στους Financial Times. 

Η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων εμβολίων, δήλωσε ο CEO της Moderna, Stephane Bancel στους Financial Times.

Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακοβιομηχανίες να αναπτύξουν αναβαθμισμένα εμβόλια και να κάνουν μαζικές παραδόσεις, εξήγησε ο Bancel. Δεν υπάρχει περίπτωση τα σημερινά εμβόλια να παράσχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στην Όμικρον όπως έκαναν με την Δέλτα, είπε. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση επειδή πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία. Αλλά οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα... λένε ότι αυτό δεν θα πάει καλά».

Η Moderna δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά με την συνέντευξη αυτή και σχετικά με το πότε αναμένει να έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «πολύ υψηλό» κίνδυνο.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Ο ΠΟΥ και επιστήμονες έχουν ανακοινώσει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες ως μερικές εβδομάδες για να κατανοηθεί το επίπεδο της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής και η εν δυνάμει δυνατότητά της να διαφεύγει της προστασίας που παρέχει η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιθανόν ότι θα σας κρατήσει εκτός νοσοκομείου», δήλωσε ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στην Φιλαδέλφεια.

Τα υφιστάμενα εμβόλια εταιρειών όπως η Moderna, οι Pfizer και BionTech, η AstraZeneca και η Johnson & Johnson είναι όλα ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης και να αποτρέψουν τον θάνατο από προηγούμενα στελέχη του ιού, αν και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά απέναντι στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η Όμικρον προκαλεί σοβαρή νόσηση όπως παλιότερες παραλλαγές του ιού και εάν διαπερνά το «τείχος» των εμβολίων ή της ίδιας της νόσησης.

Ο CEO της Pfizer Albert Bourla είπε ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη με ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην Όμικρον σε 100 ημέρες, εάν κριθεί αναγκαίο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η Όμικρον ενέχει πολύ «υψηλό κίνδυνο» αύξησης των κρουσμάτων και κάλεσε τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19.

EMA: Προετοιμαζόμαστε για νέα εμβόλια που θα στοχεύουν την μετάλλαξη Όμικρον

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τόνισε η επικεφαλής του EMA, Εμέρ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε η κ. Κουκ.

Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περιπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider