Τουρκική λίρα: Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου - Απώλειες 4%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου - Απώλειες 4%
Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% κατέγραψε την Τρίτη η τούρκικη λίρα, σπάζοντας το «φράγμα» των 10 λιρών/δολάριο.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% κατέγραψε την Τρίτη η τούρκικη λίρα έναντι του δολαρίου, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία επικείμενη νομισματική κρίση στην γειτονική χώρα, καθώς θεωρούν βέβαιο πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχωράει σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, υποκύπτοντας στις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της Τρίτης η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ΗΠΑ διαμορφωνόταν στο 10,28, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε φτάσει μέχρι και στις 10,45 λίρες/δολάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στο 2021 το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του, επίδοση που συγκαταλέγεται στις χειρότερες μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς οι επενδυτικές ανησυχίες σχετικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν εντείνονται συνεχώς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκιά της εντός της εβδομάδας στο 15% από 16%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκική λίρα: Μία «ανάσα» από το 10 η ισοτιμία με το δολάριο - Απώλειες 25% στο 2021

Τουρκία: Μπορεί όντως ο ρυθμός ανάπτυξης να τη βγάλει από την κρίση;

Deutsche Bank: «Βλέπει» διαδοχικές μειώσεις στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider