Νέο «άλμα» στο έλλειμμα του τουρκικού προϋπολογισμού, «θυσία» για την ανάκαμψη

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «άλμα» στο έλλειμμα του τουρκικού προϋπολογισμού, «θυσία» για την ανάκαμψη
Το έλλειμμα της τουρκικής κυβέρνησης ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ, την ίδια ώρα που η ανάπτυξη ανεβαίνει επίσης θετικά. Το ισοζύγιο για τους πολίτες παραμένει αρνητικό αλλά οι τράπεζες βλέπουν την κατάσταση ως ευκαιρία.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ότι το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της παρουσίασε έλλειμμα 17,4 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (1,7 δισ. δολάρια) για τον μήνα Οκτώβριο. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, υπάρχει «άλμα» στο έλλειμμα 1,3 δισ. δολαρίων, καθώς πέρσι το έλλειμμα ήταν…μόλις 490 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη, τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν φέτος κατά 22,9% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο. Οι δαπάνες ανήλθαν συνολικά στα 13,1 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 34,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Εξαιρουμένων των τόκων, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 310 εκατ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των τόκων, αντίστοιχα πέρσι ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός κατά 690 εκατ. δολάρια. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα και οι πληρωμές τόκων για την Τουρκία τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 9,6 δισ. δολάρια και 1,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Τέλος, το έλλειμα από την αρχή του οικονομικού έτους έχει φτάσει τα 7,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έλλειμμα «θυσία» για την ανάπτυξη

Από την άλλη η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας είναι πλέον θέμα συζήτησης και στους υπερεθνικούς οργανισμούς. Η Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Άννα Μπιέρντε, ναι μεν υπερθεμάτισε για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν λόγω πληθωρισμού.

«Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο. Είδαμε τη βαθύτερη ύφεση παγκοσμίως των τελευταίων 80 ετών. Πολύ λίγες χώρες κατάφεραν χωρίς να έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που είχαν μικρή θετική ανάπτυξη το 2020, κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο και αρκετά εκπληκτικό», είπε σε συνέντευξή της στη Hürriyet η Μπιέρντε, η οποία βρέθηκε στην Άγκυρα καλεσμένη του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών. Η Μπιέρντε είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας για το 2021 πάνω από 8%.

Η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το τρομακτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει με διάφορους τρόπους τους ρυθμούς ανάκαμψης για να υποστηρίξει το θετικό αφήγημά του εν όψει εκλογών, την ίδια ώρα που δείχνει να αγνοεί τα προβλήματα που εμφανίζονται λόγω πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία και τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, την ώρα που ο πληθωρισμός «σταθεροποιείται» πάνω από 18%, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την «ανεξαρτητοποίηση» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και τη γιγάντωσή της, παρά τις πιέσεις από «μία χούφτα ελίτ που έχουν συνηθίσει να πλουτίζουν χωρίς να εργάζονται»

Πως αντέδρασαν οι τράπεζες

H πρόταση εξαγοράς της τουρκικής Garanti Bankasi από την ισπανική BBVA πυροδότησε ένα θετικό άνοιγμα με τιμές ρεκόρ για τον τραπεζικό τομέα στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Garanti ανέβηκαν κατά 9,9% και συνολικά ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 ανέβηκε 4% κάνοντας ρεκόρ 6ετίας.

Η Credit Suisse σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η συμφωνία BBVA-Garanti βάζει ξανά στον επενδυτικό χάρτη τις τουρκικές τράπεζες, καθώς βοηθά τον κλάδο να μην σταθεί στο αρνητικό μακροοικονομικό κλίμα. Αυτό μεταφράζεται σε μια σημαντική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών των τουρκικών τραπεζών οι οποίες είχαν πέσει πολύ χαμηλά το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider