Το ισχυρότερο δολάριο ρίχνει το πετρέλαιο - Παραμένει η ανησυχία για την πορεία των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ισχυρότερο δολάριο ρίχνει το πετρέλαιο - Παραμένει η ανησυχία για την πορεία των τιμών
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,31 δολάρια και το Brent στα 81,84 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, εξαλείφοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς το δολάριο συνέχισε να σταθεροποιείται εν μέσω των προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιφέρει αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 6,2%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές της ενέργειας. Οι προσδοκίες ότι τα δεδομένα θα οδηγούσαν σε αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ ώθησαν το δολάριο υψηλότερα και οδήγησαν σε πτώση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Την Πέμπτη, το δολάριο έφθασε σε υψηλό σχεδόν 16 μηνών έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων λόγω των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ΟΠΕΚ+, από την άλλη, δήλωσε στη μηνιαία έκθεση ότι αναμένει η μέση ζήτηση πετρελαίου να φτάσει τα 99,49 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά βλέπει την παγκόσμια κατανάλωση να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια βαρέλια το τρίτο τρίμηνο του 2022, τρεις μήνες αργότερα από την πρόβλεψη τον περασμένο μήνα. Η ομάδα παραγωγών επικαλείται αβέβαιη πορεία της ζήτησης ως κύριο λόγο για τον οποίο δεν θα αυξήσει την προσφορά για να ικανοποιήσει τις εκκλήσεις για περισσότερο αργό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τακτική αυτή ωστόσο, προβληματίζει τη διεθνή αγορά και ενισχύει τα σενάρια για υψηλές τιμές μελλοντικά. «Το αν η αναγνώριση των υψηλότερων τιμών που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση θα ενθαρρύνει τον όμιλο να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή σε μια επερχόμενη συνεδρίαση είναι άλλο πράγμα, ειδικά όταν κάποιοι αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής », δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12:56 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,31 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,57% και το Brent στα 81,84 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Νέο ράλι στις τιμές αναμένει η αγορά - Έτος υψηλών τιμών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider