Αυξημένη τιμή πετρελαίου: Ο OPEC κλείνει τα αυτιά στις διεθνείς πιέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένη τιμή πετρελαίου: Ο OPEC κλείνει τα αυτιά στις διεθνείς πιέσεις
Παρά τις διπλωματικές πιέσεις, ο OPEC και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να αποφασίσουν σήμερα να «ανοίξουν τις στρόφιγγες».

Η τιμή πετρελαίου έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και οι χώρες εισαγωγής αργού αισθάνονται τις επιπτώσεις. Ωστόσο, παρά τις διπλωματικές πιέσεις, ο OPEC και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να αποφασίσουν να «ανοίξουν τις στρόφιγγες» κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν έως τα τέλη του έτους και ίσως και το 2022, λένε οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC.

«Για την ώρα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη του OPEC+ θα συνεχίσουν να είναι υπέρ της σφικτής αγοράς, εκμεταλλευόμενα τις αυξημένες τιμές για να βελτιώσουν το δημοσιονομικό τους ισοζύγιο», σημείωσε σε note του την Τετάρτη ο Edward Bell, επικεφαλής τομέα οικονομίας της αγοράς στην τράπεζα Emirates NBD.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνέδεσε άμεσα τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας παγκοσμίως με τη διστακτικότητα του OPEC+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο. «Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν θα αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε να μπορεί ο κόσμος να έχει βενζίνη να πάει στη δουλειά του, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Baiden στη Σύνοδο της G20 την Κυριακή στη Ρώμη.

Η Ιαπωνία και η Ινδία προσπαθούν επίσης να πιέσουν τον OPEC να αυξήσει το όριο της παραγωγής και να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές ενέργειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να αποκλίνουμε»

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζει ο Οργανισμός από τον Αύγουστο για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, κάθε μήνα, θεωρείται κατάλληλη από τα μέλη του OPEC και τους συμμάχους τους, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ρωσία. Το πρόγραμμα «λειτουργεί μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να αποκλίνουμε από αυτό», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της Ανγκόλας, Diamantino Pedro Azevedo.

Αλλά και το Κουβέιτ είπε τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός πρέπει να εμμείνει στο τρέχον πλάνο επειδή οι αγορές πετρελαίου «είναι καλά ισορροπημένες». Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν το Ιράκ, η Νιγηρία και η Αλγερία.

Για τον καταναλωτή, η κατάσταση δεν μοιάζει τόσο ισορροπημένη. Το brent ξεπέρασε τα 86 δολ. το βαρέλι στα τέλη Οκτωβρίου, που αποτέλεσε υψηλό 3 ετών, και μόνο φέτος έχει αυξηθεί 60%. Το αμερικανικό WTI έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 70% φέτος φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 7 ετών και αγγίζοντας πρόσφατα τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider