Ανοδικά το Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό «blackout»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά το Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό «blackout»
Ισχυρή άνοδο και νέα υψηλά στη Eurobank. Κέρδη για την ΕΧΑΕ μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη.

Ήπια άνοδο, επιλεκτικό ενδιαφέρον και μπάσιμο σε δεικτοβαρείς τίτλους είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο, μια μέρα μετά το πολύωρο «blackout» που αμαύρωσε την εικόνα της εγχώριας αγοράς διεθνώς.

Παράλληλα, ακολούθησε τις χθεσινές βραδινές ώρες και η υποβολή παραίτησης του CEO της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη. Έτσι, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής του στις οποίες η κυβέρνηση δεν θα αναμιχθεί. Είναι κρίσιμο η ΕΧΑΕ να εκμοντερνιστεί και να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη εταιρεία, διότι όλα τα άλλα χρηματιστήρια έχουν φύγει μπροστά και το ελληνικό έχει μείνει πίσω.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε τόσο στα αποτελέσματα και τη δυναμική της Μυτιληναίος με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά και στην είσοδο του CVC στη ΔΕΗ ως cornerstone investor, βάζοντας πλώρη για την ΑΜΚ.

Για τη Μυτιληναίος, στα 115 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Μυτιληναίος για το εννεάμηνο του 2021, ενώ αύξηση κατά 62,4% κατέγραψαν τα κέρδη ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020, ή 18% σε μη προσαρμοσμένη βάση.

Επιπλέον στα βασικά οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης καταγράφηκε:

* 23% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ, αν η σύγκριση γίνει σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, σε σχέση με το Εννεάμηνο του 2020. Σε μη προσαρμοσμένη βάση το EBITDA εμφανίζει αύξηση σχεδόν 3% σε σχέση με το Εννεάμηνο του 2020.

* Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 804 εκατ. ευρώ με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,5, σε μια χρονιά κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την άλλη, συμφωνία cornerstone ύψους 395 εκατ. ευρώ για την ΑΜΚ της, υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Selath Holdings, οντότητα που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece S.M.S.A. και/ή οι θυγατρικές της.

Με βάση την συμφωνία η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει, ότι ο Cornerstone επενδυτής θα έχει εγγύηση κατανομής του αριθμού κοινών μετοχών που απαιτείται, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.

Στις κινήσεις της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,34% στις 904,24 έχοντας δει και τις 906,31 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 καταγράφει κέρδη στο 0,35% και στις 2.184,83 μονάδες, με τον τραπεζικό να κινείται ηπιότερα στο 0,28% και στις 588,02 μονάδες.

Ο τζίρος ιδιαίτερα περιορισμένος, κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα ανέρχονται στα 1,51 εκατ. ευρώ.

Από τους επενδυτές καταγράφεται έντονο stock picking και διαφοροποίηση. Συγκεκριμένα, σε νέα υψηλά κινείται η Eurobank έχοντας φτάσει και στα 0,927 ευρώ, σημειώνοντας πλέον άνοδο στο 0,99% και τα 0,919 ευρώ, αλλά και σε ΕΧΑΕ στο 0,67% και τα 3,775 ευρώ καθώς οι επενδυτές φαίνεται να στηρίζουν την κίνηση αποχώρησης του κ. Λαζαρίδη. Παράλληλα, επιστρέφει ανοδικά ο τίτλος της Jumbo στο 1,95% και τα 13,07 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ κινείται στο 0,88% και τα 9,15 ευρώ.

Εντολές σε ΟΠΑΠ, μετά την ισχυρή διόρθωση που κατέγραψε χθες, στο 0,82% και τα 13,54 ευρώ, ενώ ηπιότερα κινείται η ΕΥΔΑΠ και ElvalHalcor.

Απώλειες που ξεπερνούν τα 1% καταγράφουν ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

Συνεχίζει ακάθεκτη το «ράλι» η Quest φτάνοντας σε υψηλά 52 εβδομ. στα 16,64 ευρώ, με μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε τρίμηνο και εξάμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider