Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές δίνει ο «φειδωλός» ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές δίνει ο «φειδωλός» ΟΠΕΚ+
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 83,22 δολάρια και το Brent στα 84,85 δολάρια.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να κρατάει τις στρόφιγγες κλειστές ενώ η αγορά έχει ανάγκη από περισσότερα καύσιμα εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+ με τις περικοπές πετρελαίου μειώθηκε ελαφρώς στο 115% τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι καθώς η συμμαχία αυξάνει τους στόχους παραγωγής, ορισμένα μέλη εξακολουθούν να υστερούν καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την άντληση περισσότερου πετρελαίου.

Το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης παρά τη μηνιαία χαλάρωση των περικοπών κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον όμιλο υποδηλώνει ότι δεν είναι όλα τα μέλη σε θέση να αυξήσουν την προσφορά τόσο γρήγορα όσο ορίζουν οι ποσοστώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, εάν όλα τα μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ διατηρούσαν τα ανώτατα όρια παραγωγής τους τον Σεπτέμβριο, η συνολική παραγωγή του ομίλου θα ήταν 747.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή υψηλότερη από ό, τι ήταν.

Εδώ και αρκετούς μήνες, ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλα και της Νιγηρίας και του Αζερμπαϊτζάν εκτός ΟΠΕΚ-αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας.

Η έλλειψη φυσικού αερίου δημιουργεί επιπλέον ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου όπως το μαζούτ και το ντίζελ από τον τομέα παραγωγής ενέργειας ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εν όψει της χειμερινής περιόδου.

«Η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά προς τους χειμερινούς μήνες και αυτό θα διασφαλίσει την ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM Oil Associates.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει αναφέρει ότι οι συνομιλίες για μια πυρηνική συμφωνία θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μεγάλο ακόμη διάστημα, κάτι που απομακρύνει χρονικά την πιθανότητα να εισρεύσει ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά.

Την Τρίτη το πρωί (11:20 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 83,22 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,96% και το Brent στα 84,85 δολάρια κααγράφοντας άνοδο κατά 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider