Διεθνείς αναλυτές: Ολοταχώς για τα 90 δολάρια οδεύει το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Ολοταχώς για τα 90 δολάρια οδεύει το πετρέλαιο
Ανάκαμψη των επενδύσεων στο upstream αλλά με «πράσινο» μανδύα.

Περαιτέρω αύξηση πάνω από τα 90 δολάρια θα μπορούσε να καταγράψει το πετρέλαιο έως το τέλος της χρονιάς εάν δεν σημειωθεί κάποια δραστική αλλαγή, ικανή να ανατρέψει την πορεία που καταγράφει ο «μαύρος χρυσός» τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά10 δολάρια πριν από το τέλος του έτους και να ξεπεράσουν τα 90 δολάρια. Την ίδια ώρα η ζήτηση επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα με την Rystad να προβλέπει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα αυτό το χειμώνα λόγω της στροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

Μικρό καλάθι κρατά η διεθνής αγορά

Η Saudi Aramco εκτιμά ότι η κρίση φυσικού αερίου έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ στο μέτωπο της προσφοράς, η διεθνής αγορά κρατά μικρό καλάθι καθώς ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί μια συντηρητική πολιτική προμήθειας, η αμερικανική αγορά αντιμετωπίζει επίσης στενότητα ενώ η διοχέτευση στη διεθνή αγορά ιρανικού πετρελαίου είναι μάλλον απίθανη στο άμεσο μέλλον καθώς οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Εξίσου στενά δείχνουν να είναι και τα περιθώρια από την πλευρά της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα θα εντείνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παράγοντες της αγοράς αμφιβάλλουν ότι έχει την ικανότητα να το κάνει σημειώνοντας ότι ακόμη και αν τελικά αυτό συμβεί, τότε είναι πιθανό ότι θα ζητήσει κάποιες «παραχωρήσεις» ως αντάλλαγμα.

"Επί του παρόντος, η ρωσική εγχώρια αγορά φυσικού αερίου παραμένει σφιχτή, με τα αποθέματά της να εξαντλούνται. Η παραγωγή είναι ήδη κοντά στο peak ενώ ο χειμώνας πλησιάζει, περιορίζοντας την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου", αναλύει σχετικά η Adeline Van Houtte από την Economist Intelligence Unit.

Οι τιμές και το μέλλον τους

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, άλλες μορφές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το ΥΦΑ, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το ουράνιο, κινούνται σε υψηλό όλων των εποχών (ή κοντά σε αυτό). Και ενώ η Goldman Sachs βλέπει άνοδο κατά 10 δολάρια το βαρέλι, η JPMorgan δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξεπεράσει τα 150 δολάρια.

Οι υψηλές τιμές ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις επηρεάζοντας όλη την κατανάλωση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία αλλά από την άλλη, «ανοίγουν» την όρεξη στις κατεξοχήν χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Ανάκαμψη των επενδύσεων στο upstream αλλά με «πράσινο» μανδύα

Η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου και η αυξημένη ανάγκη για καύσιμα εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης αυξάνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, ενισχύοντας τα κράτη του Κόλπου των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 60% φέτος και η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, κερδίζει από τις εξαγωγές περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη φορά εδώ και πάνω από τρία χρόνια και επαναπροσδιορίζει την εμπορική της πολιτική με στόχο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα.

Μια νέα έκθεση της Oxford Business Group (OBG) σε συνεργασία με την Alkhorayef Petroleum αναφέρεται στην επερχόμενη ανάκαμψη της πετρελαϊκή βιομηχανίας και διερευνά τον βασικό ρόλο που η ψηφιοποίηση και η καινοτομία πρόκειται να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον.

Η Jana Treeck, Διευθύνουσα Σύμβουλος της OBG για τον Κόλπο, δήλωσε ότι οι καινοτόμες λύσεις αναμένεται να βοηθήσουν τους παίκτες της βιομηχανίας να ενισχύσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα σε μια εποχή που η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας από πλευράς κόστους και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκονται και οι δύο ψηλά στην ατζέντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται το ράλι του πετρελαίου - Πάνω από τα 83 δολάρια το Brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider