JPMorgan: Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να απορροφήσει το πετρέλαιο των 130 δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να απορροφήσει το πετρέλαιο των 130 δολαρίων
Σύμφωνα με τον Kolanovic , οι αγορές θα κινούνταν «καλά» με πετρέλαιο στα 130 δολάρια και με την απόδοση του αμερικανικού ομολόγου πάνω από 2,5%.

Υπάρχουν «ταύροι» και «ταύροι» στις αγορές, επισημαίνει ο Marko Kolanovic της JPMorgan σχολιάζοντας κατά πόσο μπορούν οι αγορές να απορροφήσουν τις εκρηκτικές τιμές στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Kolanovic, οι αγορές θα κινούνταν «καλά» με μια τιμή πετρελαίου στα 130 δολάρια και με την απόδοση του αμερικανικού ομολόγου πάνω από 2,5%.

Οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά ως αντίδραση στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που επεκτάθηκε στο αργό.

Για τον Kolanovic, τον επικεφαλής στατηγικό αναλυτή για τις παγκόσμιες αγορές στη JPMorgan, τα τρέχοντα ζητήματα της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θέτουν σε κίνδυνο, αλλά ενισχύουν το rotation στις μετοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο οι «πράσινες πολιτικές» έχουν συμβάλει στην τρέχουσα κρίση, καθώς απομακρύνουν τα κεφάλαια από την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων, αν και κάποια στιγμή οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ωθήσουν τις παραδοσιακές δαπάνες στην ενέργεια.

«Το πετρέλαιο στα 130 δολάρια, ή ακόμη και στα 150 δολάρια, δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, δεδομένων των υγιών ισολογισμών των καταναλωτών και των συνολικών πετρελαϊκών δαπανών», σύμφωνα με τον αναλυτή. «Οι ισολογισμοί των καταναλωτών είναι τώρα ισχυροί και η μερική επανατοποθέτηση των δαπανών προς την ενέργεια δεν θα βάλει τροχοπέδη στην οικονομία και τις αγορές μετοχών». Ο Kolanovic εκτιμά ότι στα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πιθανές πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι πρόβλημα, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ένα μικρό μέρος από τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider