Διεθνείς αναλυτές: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια αλλά θα είναι για λίγο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια αλλά θα είναι για λίγο
Το αμερικανικό αγό διαπραγματεύεται στα 78,45 δολάρια και το Brent στα 82,11 δολάρια.

Πάνω από τα 80 δολάρια εξακολουθεί να κινείται το Βrent το μεσημέρι της Τετάρτης, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών ενώ ενισχύονται οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο μέσα στο επόμενο διάστημα. Το αργό καταγράφει άλμα που ξεπερνά το 50% σε ετήσια βάση, προσθέτοντας τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ η αγορά ανησυχεί ότι ένα παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να δυναμιτίσει την ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο John Driscoll, στρατηγικός αναλυτής της JTD Energy Services, μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η απόφαση του OΠΕΚ+ θα ήταν ένα πολύ συνετό σχέδιο δράσης αν δεν υπήρχαν οι τρέχουσες ενεργειακές κρίσεις και οι πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό.

«Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Θα έχουμε πολικό ψύχος;», σημείωσε ενώ επεσήμανε την έλλειψη καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις μεγάλες ουρές αυτοκινήτων να περιμένουν να αγοράσουν βενζίνη.

Ο Discoll είπε ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι τα περιορισμένα αποθέμαα και η τυχόν βλάβη οποιασδήποτε φύσης στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Για την πιθανότητα

Όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι τα πράγματα θα είναι τόσο άσχημα όσο προβλέπουν κάποιοι αναλυτές. «Δεν ακούω κανέναν να μιλά για τις προοπτικές ενός ήπιου χαμηλού χειμώνα. Νομίζω ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον καιρό και την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια παύση», σημειώνει.

Πού θα φθάσουν οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να σκαρφαλώσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά δεν είναι βιώσιμες, εκτιμά.

«Το βλέπω σαν ένα σενάριο περιορισμένων πιθανοτήτων. Δηλαδή, θα πρέπει όλα πάνε στραβά, να έχουμε πολικό ψύχος , να έχουμε δυσλειτουργίες, βλάβες στην απόδοση, τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά δεν το βλέπω πιθανό », είπε.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (13:10 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αγό διαπραγματεύεται στα 78,45 δολάρια καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,12% και το Brent στα 82,11 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider