Πάνω από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,52 δολάρια και το Brent στα 80,58 δολάρια.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση γίνεται παγκόσμια καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου αρχίζει να επηρεάζει τις αγορές πετρελαίου και άνθρακα. Οι τιμές του πετρελαίου έσπασαν το φράγμα των 80 δολαρίων καταγράφοντας υψηλό τριετίας, καθώς η εναλλαγή αερίου σε πετρέλαιο αυξάνει τη ζήτηση πετρελαίου εν μέσω συνεχιζόμενων διακοπών της προσφοράς.

Λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο, η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιούργησε φαινόμενο χιονοστοιβάδας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα πολύ χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη το καλοκαίρι και τώρα το έλλειμμα αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να υπάρχουν σημάδια για σημαντική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πτώση του περασμένου έτους που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, με τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας να αναπτύσσονται η ζήτηση αυξάνεται αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη λόγω της υποεπένδυσης σε νέα ενεργειακή προσφορά τους τελευταίους 18 μήνες, των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και των διακοπών που σχετίζονται με τον καιρό, όπως ο τυφώνας Άιντα στα τέλη Αυγούστου, που περιόρισαν την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού.

Επειδή η προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αδυνατεί να καλύψει την ανάκαμψη της ζήτησης, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται την πίεση από τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη μειώνουν τις δραστηριότητές τους λόγω των πολύ υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας, απειλώντας να πλήξουν την ανάκαμψη μετά τον COVID. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν περισσότερο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ωθώντας τη ζήτηση για άνθρακα σε υψηλότερα, παρά τις τιμές ρεκόρ άνθρακα στην Ευρώπη και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έχουν φτάσει σε υψηλό 13 ετών, καθώς η προσφορά άνθρακα στην Ευρώπη παραμένει περιορισμένη και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενεργοποιούν περισσότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα εν μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Goldman Sachs διπλασίασε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του άνθρακα στην Ασία, αναμένοντας ότι ο μέσος όρος θερμικού άνθρακα Newcastle θα είναι κατά μέσο όρο 190 δολάρια ο τόνος το τέταρτο τρίμηνο, από μια προηγούμενη πρόβλεψη των 100 δολαρίων ανά τόνο, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου εν όψει χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο το χειμώνα ως υποκατάστατο καυσίμου, λένε οι αναλυτές και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ. Αναλυτές και σημαντικοί οίκοι εμπορίας πετρελαίου προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 80 δολάρια και ακόμη και τα 90 δολάρια αυτό το χειμώνα και δυνητικά τα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2022.

Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα ενίσχυση των τιμών, στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Οκτωβρίου θα μπορούσε να αποφασιστεί χαλαρώσει τις περικοπές για τον Νοέμβριο περισσότερο από την αύξηση της προσφοράς 400.000 βαρελιών ημερησίως, σημείωσε η ING.

Την Τρίτη το πρωί (09:56 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,52 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,42% και το Brent στα 80,58 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,32%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράγοντες αγοράς για πετρέλαιο: Ο καιρός θα κρίνει τα 90 ή τα 50 δολάρια

Σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο - Χαμηλή προσφορά και υποεπενδύσεις «τρομάζουν» τη ζήτηση

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider