Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο - Υψηλά οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο - Υψηλά οι τράπεζες
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ισχυρή πτώση της Παρασκευής.

Προσπάθεια να παίξει άμυνα στις πιέσεις των πωλητών καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, μετά από μια εβδομάδα με πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων.

Φυσικά τα φώτα στρέφονται στη ΔΕΗ και στην ΑΜΚ που δρομολογείται, δημιουργώντας παράλληλα και έντονη πολιτική πόλωση. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεση της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ με την διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών με σκοπό την χρηματοδότηση του στρατηγικού της σχεδίου. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό. Η ΑΜΚ προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης αλλά με κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί κατά τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8.4δισ.το 2026 με στόχο 9.1GW ισχύος ΑΠΕ, η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA €1.7δισ., και την επιλεκτική και λελογισμένη επέκταση της εταιρείας στην ΝΑ Ευρώπη. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα συγκληθεί στις 19 Οκτωβρίου. Η ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών, η εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή.

Έτσι, ο ΓΔ κινείται οριακά στο -0,03% και στις 873,10 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 29 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 καταγράφει ήπια άνοδο στο 0,07% και στις 2.108 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίσει κατά 1,12% στις 555,30 μονάδες.

Από τις τράπεζες η Alpha Bank ενισχύεται κατά 3,53% στα 1,14 ευρώ, η Eurobank κατά 1,17% στα 0,83 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,39% και τα 1,386 ευρώ. Χαμηλότερα στο +0,16% κινείται η ΕΤΕ.

Υψηλές πτήσεις και για την Ελλάκτωρ στο 3,28% στα 1,35 ευρώ.

Προσπάθεια ανάκαμψης για τη ΔΕΗ στο 0,75% και τα 8,04 ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφει και η Μυτιληναίος επιστρέφοντας στα 14,19 ευρώ.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι διορθωτικές κινήσεις στη Viohalco στο 2,13% και τα 4,355 ευρώ, αλλά και σε ΟΠΑΠ στα 13,08 ευρώ.

Απώλειες και για τις διεκτοβαρείς Titan στο -1,96% και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo στο 1,2% και 1,06 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο - Χαμηλή προσφορά και υποεπενδύσεις «τρομάζουν» τη ζήτηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider