Χρηματιστήριο
19-07-2021 | 11:30

Ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» στις τράπεζες

Newsroom
Μοιράσου το
Ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» στις τράπεζες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ισχυρό sell off καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω ισχυρής πτώσης και των ευρωπαϊκών αγορών, εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας και των ανησυχιών που συνεχίζουν να προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα, στον απόηχο και του lockdown στη Μύκονο. 

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,65% στις 835,19 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 50,97 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 832,48 μονάδες (-3,96%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,9%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 3,59%.

Μεγάλες απώλειες άνω του 7% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να ηγείται της πτώσης με -8,7%, την Εθνική Τράπεζα να χάνει 6,9%, την Alpha Bank στο -6,6% και την Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί 5,4%. 

Στις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (7,2%), της Viohalco (6,1%), της Ελλάκτωρ (4,4%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (3,7%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,6%), της ΔΕΗ (3,6%), του ΟΤΕ (3,1%), των ΕΛΠΕ (3,4%) και του ΟΠΑΠ (3,04%). 

Η ελληνική αγορά φαίνεται πως αποτιμά και την επιφυλακτικότητα της Fitch, η οποία την Παρασκευή διατήρησε σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα στο «ΒΒ». Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά το αδύναμο ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό κλάδο και το καθαρό εξωτερικό χρέος. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας, τα οποία είναι υψηλότερα από τις χώρες ανάλογης αξιολόγησης 'BB' και 'BBB'.

H μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας, παραμένει, εξάλλου, μεγαλύτερος άγνωστος «Χ» πέρα από την πορεία της πανδημίας και το κατά πόσο νέα μέτρα στήριξης και πιέσεις στο ΑΕΠ θα αυξήσουν επιπλέον το χρέος. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.