Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,77% στην εβδομάδα - Στα ρηχά ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,77% στην εβδομάδα - Στα ρηχά ο τζίρος
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,77%, ο FTSE 25 0,93% και ο τραπεζικός δείκτης 0,91%.

Σε υποτονικό κλίμα κινήθηκε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναζητούν καύσιμα για να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους. Η βραχυπρόθεσμη τάση παρέμεινε οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 903 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 μονάδες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 907,76 μονάδες έχοντας βρεθεί και χαμηλότερα από τις 905 μονάδες, με τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα 55,75 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση κατά 0,17% στις 2.195,46 μονάδες, με τον τραπεζικό στο -0,35% και στις 572,62 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,77%, ο FTSE 25 0,93% και ο τραπεζικός δείκτης 0,91%.

Από τις τράπεζες, πιέσεις καταγράφηκαν στη μετοχή της Alpha Bank στο -1,71% και στα 1,12 ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank στα 0,86 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 0,73% στα 1,49, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η ΕΤΕ στο 0,88% και στα 2,53 ευρώ.

Απώλειες που τράβηξαν προς τα κάτω την αγορά κατέγραψαν ο ΟΤΕ στο 4,87%, ο όμιλος Viohlaco στο 1% αλλά η ElvalHalcor στο 1,43%, ο ΟΛΠ στο 0,7% και η Coca Cola στο 0,48%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές του ΟΤΕ διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα ανοδικά συνέχισαν η Reds με κέρδη 7,14%, η Μυτιληναίος στο 3,88% και η Jumbo στο 2,8%.

Σημαντικά κέρδη και για Aegean (2,48%) η Κρι Κρι (2,66%) και η Quest (3,2%).

Ισχυρή άνοδο 4,32% κατέγραψε και η ΑΒΑΞ μετά και τις δηλώσεις της διοίκησης για τους διαγωνισμούς και τα έργα που θα διεκδικήσει.

Ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ δηλώνει «παρών» στη διεκδίκηση όλων των έργων που δημοπρατούνται ή προωθούνται, δήλωσε χτες η διοίκηση της εισηγμένης στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κων/νος Μιτζάλης, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα» του κατασκευαστικού κλάδου.

Το κατασκευαστικό γκρουπ συμμετέχει στους διαγωνισμούς για όλα τα οδικά ή κτηριακά ΣΔΙΤ (σχεδόν 2.5 δις ευρώ συνολικά), ενώ προσδοκά σε συμβάσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ.) και το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (26 δισ. ευρώ). Η ΑΒΑΞ έχει στόχο κάθε έργο που «βγαίνει» (δημόσια, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις) και δεν υπάρχει πολυτέλεια επιλογών μετά από μια δεκαετία ανομβρίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΒΑΞ σε συνεργασία με Μυτιληναίο και Vinci διεκδικούν την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα, κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, εντός του πρώτου 15θημέρου του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πληροφορίες και όχι για επίσημη ενημέρωση που έχουν στο γκρουπ.

Συνολικά 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 πτωτικά και 45 είναι αμετάβλητες.

Η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει πως «το πλατύσκαλο των 900 μονάδων στάθηκε ικανό να απορροφήσει τις ήπιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στην εβδομάδα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank. To γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες μετά από αρκετό καιρό έπεσαν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, επίδοση που συναντάται στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου. Είναι αναμενόμενο μια αύξηση κεφαλαίου του μεγέθους των 800 εκατ.ευρώ να απαιτεί ρευστότητα που επηρεάζει την δυναμική της Αγοράς, πόσο μάλλον όταν η αύξηση έρχεται μετά από σημαντικές εταιρικές πράξεις (Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δις ευρώ, Aegean 60 εκατ. ευρώ, Costamare 100 εκατ. ευρώ, ομόλογο ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ, Motoroil ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, ομόλογο Μυτιληναίος 500 εκατ. ευρώ, κλπ) όπου όσο να ‘ναι τράβηξαν κάποια ρευστότητα από την καθημερινότητα του ΧΑ. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από δεικτοβαρείς τίτλους που λειτούργησαν ανασταλτικά στην συνέχιση της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά η εβδομάδα κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν στο επιχειρηματικό πεδίο καθώς ανακοινώθηκαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και την μεταβίβαση των μετοχών της«Ελληνικό Α.Ε.», έργα με υψηλό ειδικό βάρος, προστιθέμενη αξία και βάθος στο χρόνο υλοποίησης.

Εστιάζοντας στο κεντρικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της AlphaBank είναι ο καταλύτης που θα επιταγχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε μονοψήφια νούμερα στον κλάδο. Η αύξηση δεν βγαίνει σε τιμή που παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών μειώνοντας παράλληλα αισθητά πλέον το ρίσκο των συστημικών τραπεζών.Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή.Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές ή οριακές αποδόσεις οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια έναντι άλλων ώριμων Ευρωπαϊκών Οικονομιών.Το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων(0,68xέναντι 0,48x)υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider