«Ουδετερότητα» από τη JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μετά το «ράλι» - Στο 4,1% η ανάπτυξη για φέτος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ουδετερότητα» από τη JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μετά το «ράλι» - Στο 4,1% η ανάπτυξη για φέτος
Τα ιστορικά χαμηλά spreads δικαιολογούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη, αναφέρει η JP Morgan. Χαμηλώνει τον «πήχη» για την ανάπτυξη, φέτος. Μεγαλύτερα τα ελλείμματα.

«Ουδετερότητα» εκφράζει πλέον η JP Morgan (από θετική) απέναντι στα ελληνικά και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, μετά την περαιτέρω μείωση των spreads που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, τα spreads των ελληνικών και των κυπριακών ομολόγων έναντι του γερμανικού Bund έχουν μειωθεί σημαντικά από τα μέσα Μαΐου, έπειτα από μια ήπια διεύρυνση την περασμένη εβδομάδα, ενώ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011.

JP Morgan

Τα ιστορικά χαμηλά spreads δικαιολογούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ισχυρά υποστηρικτές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ για το υπόλοιπο του 2021.

Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών και κυπριακών ομολόγων θα παραμείνουν σταθερά στα τρέχοντα επίπεδα, κατά τους επόμενους μήνες, τοποθετώντας το spread του ελληνικού 10ετούς στις 95 μ.β τον Σεπτέμβριο του 2021 προτού ενισχυθεί στις 105 μμ.β τον Δεκέμβριο, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο για τους επενδυτές που αναζητούν να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan εκτιμά πως τα ομόλογα διάρκειας 7 - 9 ετών είναι ελκυστικά, καθώς προσφέρουν τη μεγαλύτερη διαφορά στις αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια.

Ευρύτερα, η JP Morgan εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 172 δισ. για εφέτος, από 174 δισ. ευρώ που εκτιμούσε προηγουμένως, αναμένοντας ανάπτυξη 4,1% για την ελληνική οικονομία (5% εκτιμούσε προηγουμένως). Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 10% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3%, με το χρέος να φτάνει στο 209% του ΑΕΠ, από 201% που εκτιμούσε. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα είναι της τάξεως του 7,6% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 16,2% (16,7% προηγούμενη εκτίμηση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider