Το Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το Bitcoin ως συνάλλαγμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το Bitcoin ως συνάλλαγμα
Ο νόμος υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις της χώρας να αποδέχονται το κρυπτονόμισμα για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του πλανήτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα πληρωμών και συνάλλαγμα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο της χώρας.

Το σ/ν που κατέθεσε ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίπ Μπουκέλε, εγκρίθηκε με ψήφους 62 υπέρ και 19 (σε σύνολο 84 εδρών) κατά και αναμένεται να γίνει επίσημα νόμος του κράτους με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ο νόμος υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις να αποδέχονται το κρυπτονόμισμα για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες με στελέχη του ΔΝΤ για να συζητήσουν την εφαρμογή του νόμου.

Ο Μπουκέλε χαρακτήρισε το Bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα και έναν τρόπο για να αποφεύγεται ότι εκατομμύρια θα χάνονται σε ενδιάμεσους.

Τα εμβάσματα από Σαλβαδοριανούς που εργάζονται στο εξωτερικό αναλογούν σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας--ανάλογο σχεδόν με το 22% του ΑΕΠ.

Το 2020, τα εμβάσματα προς την χώρα ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σημειώνεται πως το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το αμερικανικό δολάριο, ενώ το 70% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πρόσβαση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κάτι που ο νόμος θέλει να αλλάξει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Ο ίδιος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Ελ Σαλβαδόρ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρία ψηφιακού «πορτοφολιού», Strike, για να δημιουργήσει τις νέες και σύγχρονες χρηματοοικονομικές δομές της χώρας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Btcoin.

Σημειώνεται πως η τιμή του Bitcoin καταγράφει μικρά κέρδη για το πρωί τις Τετάρτης (1,74% στα 34.123 δολάρια), γεγονός που μάλλον αποδίδεται σε ανάκαμψη του κρυπτονομίσματος μετά από τις σημαντικές απώλειες της Τρίτης και όχι τόσο λόγω των εξελίξεων στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Προειδοποίηση αναλυτών για πτώση ακόμη και στα 20.000 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider