Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Στο πράσινο μετά τη δημοσίευση πρακτικών της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Στο πράσινο μετά τη δημοσίευση πρακτικών της Fed
Με έντονη μεταβλητότητα κινείται την Τετάρτη η Wall Street, μετά από τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες σηματοδότησαν μια παύση στο ράλι ανόδου και στα ρεκόρ που προκλήθηκαν από τα έντονα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

Με έντονη μεταβλητότητα κινείται την Τετάρτη η Wall Street, μετά από τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες σηματοδότησαν μια παύση στο ράλι ανόδου και στα ρεκόρ που προκλήθηκαν από τα έντονα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, αλλά με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed από την διάσκεψη του Μαρτίου.

Έτσι, την Τετάρτη ο Dow Jones, κινείται οριακά στο +0,02%, στις 33.436 μονάδες.
Ο S&P 500 ενισχύεται 0,18% και στις 4.081 μονάδες.
O Nasdaq κερδίζει 0,15% στις 13.719 μονάδες.

Στην διάσκεψη της Ομοσπονδιακής τράπεζας, της οποίας δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά, ψηφίστηκε να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0 και η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων το μήνα.
Επιπρόσθετα, η επιτροπή αναβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον επερχόμενο πληθωρισμό. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΑΕΠ για το 2021 ανήλθε στο 6,5%, μια μεγάλη άνοδος συγκριτικά με την προσδοκία του Δεκεμβρίου για 4,2%.
Οι αξιωματούχοι επίσης υπέδειξαν πως το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% στο τέλος του έτους και ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2,2%, ελαφρώς υψηλότερα από τον παραδοσιακό στόχο της Fed για 2%.

Στις θετικές προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη συνηγορεί και ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, o οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο στην απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που ουσιαστικά αυξάνει τις αποταμιεύσεις. Επιπλέον σημείωσε πως «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι τεράστιες δαπάνες για έργα υποδομών, το ισχυρό QE της Fed, το επιτυχημένο εμβόλιο και η ευφορία που κυριαρχεί γύρω από το τέλος της πανδημίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ακμή της αμερικανικής οικονομίας». «Αυτή η αναπτυξιακή έκρηξη θα μπορούσε εύκολα να φτάσει μέχρι το 2023, επειδή όλες οι δαπάνες θα μπορούσαν να επεκταθούν έως το 2023». Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, ο Ντίμον χαρακτήρισε τις αποτιμήσεις «αρκετά υψηλές», ενώ τόνισε ότι μια πολυετής αναπτυξιακή «έκρηξη» μπορεί να δικαιολογήσει τα τρέχοντα επίπεδα, επειδή οι αγορές αποτιμούν την οικονομική ανάπτυξη και τις υπερβολικές αποταμιεύσεις που περνούν στην αγορά μετοχών.

Ωστόσο, παρά τις θετικές προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 71,1 δισ. δολάρια έναντι 67,8 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 70,5 δισ. δολάρια.

Σε εταιρικά νέα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το CNBC, η Morgan Stanley πούλησε μυστικά σε μια μικρή ομάδα από hedge funds περί τα 5 δισ. δολάρια σε μετοχές της Archegos, ένα μόλις βράδυ πριν επέλθει το κραχ. Η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού χάνει 0,63%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider