Εξαπλώθηκε στην Ευρώπη το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαπλώθηκε στην Ευρώπη το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών

Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν τη Δευτέρα στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τις αγορές να βαδίζουν στα «χνάρια» των ασιατικών και αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,3% στις 410,78 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και χρηματιστήρια να σημειώνουν άνοδο.

Ο ιταλικός FTSE MIB ήταν μεταξύ των δεικτών με την καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας κέρδη 1,5%, μετά αφότου ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi εξασφάλισε τη στήριξη δύο βασικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,47%. Ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,53%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε οριακά ανοδικά.

Το επενδυτικό αίσθημα βρήκε στήριξη στο θετικό κλίμα των αγορών παγκοσμίως, αν και παραμένουν στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και οι εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό. Τα νέα ότι οι πιο μεταδοτικές -βρετανική και νοτιοαφρικανική- μεταλλάξεις του ιού εξακολουθούν να εξαπλώνονται στις ΗΠΑ αναμενόταν να αναστατώσουν τις αγορές. Ωστόσο, οι προσδοκίες μιας συμφωνίας για ένα νέο πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση Biden έχουν ενισχυθεί μετά και την εκκίνηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης που θα επιτρέψει στο πακέτο διάσωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων να περάσει από την κυριαρχούμενη από Δημοκρατικούς Γερουσία με απλή πλειοψηφία.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας δεν αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 8 μηνών τον Δεκέμβριο, σε μία ακόμη ένδειξη πως η οικονομία αποδυναμώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η παραγωγή έμεινε αμετάβλητη στα τέλη του περασμένου έτους καθώς η άνοδος της παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου αντισταθμίστηκε από τις κατασκευές. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Dialog Semiconductor έκανε άλμα 16% στον απόηχο της είδησης ότι η Renesas Electronics συμφώνησε να εξαγοράσει την κατασκευάστρια τσιπ αντί 4,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider