Απώλειες 3,7% το 2020 για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες 3,7% το 2020 για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600
Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν την καλύτερη επίδοση με ετήσια κέρδη 14,1% καθώς ο κλάδος φάνηκε πιο ανθεκτικός στις διαταραχές της πανδημίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά σήμερα, κλείνοντας με απώλειες τo 2020, καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί για τον κορονοϊό στη Βρετανία και οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ σε κάποια προϊόντα της ΕΕ επηρέασαν αρνητικά το κλίμα κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους. Οι όγκοι των συναλλαγών ήταν μικροί, με πολλούς χρηματιστές να έχουν φύγει και τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - με εξαίρεση αυτά του Λονδίνου, της Μαδρίτης και του Παρισιού - να είναι κλειστά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 3,7% το 2020 - υστερώντας έναντι των αντίστοιχων δεικτών της Ασίας και της Wall Street - καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός χαοτικού Brexit επηρέασαν αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε μόνο 7% χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του μετά το ράλι περίπου 50% που έκανε από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, εν μέσω περισσότερων στοιχημάτων για μία ισχυρότερη ανάκαμψη το 2021 που προκάλεσαν οι προσδοκίες για μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και η εμπορική συμφωνία για το Brexit της περασμένης εβδομάδας. Ο δείκτης FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,5% τη σημερινή συνεδρίαση που ήταν περιορισμένη σε διάρκεια, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,9% και οι ισπανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες 1%.

Όσον αφορά τους κλαδικούς ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών, οι ενεργειακές μετοχές είχαν τη χειρότερη επίδοση φέτος, υποχωρώντας 25,5% καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για τον περιορισμό του ιού μείωσαν τη ζήτηση πετρελαίου. Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν την καλύτερη επίδοση με ετήσια κέρδη 14,1% καθώς ο κλάδος φάνηκε πιο ανθεκτικός στις διαταραχές της πανδημίας.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 είχε τη χειρότερη χρονιά του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του να έχουν πληγεί από την επιβολή από τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, των αυστηρότερων περιορισμών για την αντιμετώπιση μίας νέας μετάλλαξης του ιού. Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε το 2020 με κέρδη 3,5%, λίγο μόλις χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του, βοηθούμενος από την ισχυρή ζήτηση για τεχνολογικές μετοχές και τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας που είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider