JP Morgan: Δυναμικό «comeback» των ευρωπαϊκών αγορών το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Δυναμικό «comeback» των ευρωπαϊκών αγορών το 2021
Σύσταση «overweight» για την Ευρωζώνη δίνει η JP Morgan, εστιάζοντας περισσότερος στις αγορές της περιφέρειας. Μεγάλο «στοίχημα» η Ευρώπη να υπεραποδώσει έναντι των ΗΠΑ.

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για την Ευρωζώνη, σε «overweight», προχώρησε η JP Morgan, εκτιμώντας πως η επιτάχυνση της ανάπτυξης ενόψει του νέου έτους, θα επιφέρει μια σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας στην περιοχή.

Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν υποαποδώσει κατά 16% για εφέτος έναντι των ΗΠΑ και θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από μια στροφή σε μετοχές αξίας. Παράλληλα οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται τώρα με discount 22% σε P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) έναντι των αμερικανικών, με τη JP Morgan να τονίζει πως ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι διπλάσιος από αυτόν των ΗΠΑ για το 2021.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο, έναντι του κέντρου, καθώς ο IBEX35 έχει υποαποδόσει κατά 15% σε ετήσια βάση έναντι του DAX.

insider

Ωστόσο το consensus αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) θα κλείσει κατά 7% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Η JP Morgan τονίζει πως μια αύξηση του EPS της τάξεως του 40-50% δεν είναι παράλογη σε ένα διάστημα ανάκαμψης καθώς κάτι τέτοιο καταγράφηκε τόσο το 2003 όσο και το 2009-2010.

insider

Από την άλλη οι σχετικές τάσεις κερδών μπορεί να ευνόησαν τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης για λίγο, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, αλλά μια πιθανή ανάκαμψη στα σχετικά κέρδη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι ήδη προ των πυλών. Σημαντικά «όπλα» για την JP Morgan ώστε να θεωρεί ένα δυνατό «play» τις ευρωπαϊκές αγορές είναι η σωστή «συμπεριφορά» των spread στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση, ενώ και η οποιαδήποτε μείωση της εμπορικής αβεβαιότητας θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η JP Morgan, σε πρόσφατη έκθεσή της διατήρησε «ουδέτερη» σύσταση για την εγχώρια αγορά επισημαίνοντας ωστόσο πως διαπραγματεύεται με discount 17% έναντι των αναδυόμενων αγορών (EM) και με premium 8,4% έναντι των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μ. Ανατολή και της Αφρικής (EMEA). Παράλληλα, για την εγχώρια αγορά ο δείκτης P/E forward εκτιμάται στο 12,2χ έναντι 16,3x και 18,1x για τo διάστημα των 10 ετών και των 5 ετών αντίστοιχα, ενώ το discount των ελληνικών μετοχών, σε σχέση με τους μέσους όρους της αγοράς για τη 10ετία και την 5ετία φτάνει το 24,7% και το 32,2% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider