Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, την Παρασκευή εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, και του προβληματισμού των μάκρο.
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 2.239 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού και 200.146 κρούσματα σε 24 ώρες.
Παράλληλα, σε μια άκρως περίεργη κίνηση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε κάποια έκτακτα προγράμματα της Fed για την στήριξη προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους δήμους θα ολοκληρωθούν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς καμία παράταση, ενώ ζήτησε από τη Fed αν επιστραφούν πάνω από 70 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να αιτηθεί η Pfizer - BioNTech για χορήγηση έκτακτης αδειοδότησης «fast-track» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠA για το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού.
Εάν η αίτηση της Pfizer γίνει δεκτή από την FDA, θα ξεκινήσει εμβολιασμός σε διάφορες φάσεις και με σειρά προτεραιότητας για τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, τους γηραιότερος και τους ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Οι εργαζόμενοι σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, οι δάσκαλοι, οι κρατούμενοι σε φυλακές και οι διαμένοντες σε χώρους φιλοξενίας αστέγων θα ακολουθήσουν, όσον αφορά τις ΗΠΑ, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα εμβολιαστούν οι νεότεροι ενήλικες και τα παιδιά.
Η υποβολή της αίτησης βασίζεται στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 95% που καταδείχθηκε στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2.
Δείκτες
O Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,32% στις 29.388 μονάδες, ο Nasdsaq διολισθαίνει 0,11% στις 11.891 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 0,26% στις 3.572 μονάδες.