7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα
Η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ (Fed), παρουσίασαν σήμερα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα τις βοηθούσαν να φτάσουν την Κίνα, που έχει την «πρωτοπορία» στο θέμα αυτό, και τα σχέδια ιδιωτών, όπως αυτό του Facebook για το Libra.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και πρόεδρος της επιτροπή πληρωμών της BIS Τζον Κάνλιφ είπε ότι η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Υπό στενή παρακολούθηση τα ψηφιακά νομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να εξετάζουν στενά τα ψηφιακά νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Facebook για το σχέδιό της να καθιερώσει - κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη - το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο θα στηριζόταν από ένα σύνολο μεγάλων νομισμάτων και κρατικού χρέους. Το αρμόδιο όργανο για τo Libra άλλαξε έκτοτε τα σχέδιά του και τώρα ελπίζει να καθιερώσει αρκετά "stablecoins" που θα στηρίζονται από μεμονωμένα νομίσματα.

Εκτός από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, στις επτά κεντρικές τράπεζες, που έχουν κάνει ομάδα με την BIS, περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όχι όμως η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Κίνα έχει προχωρήσει ήδη πιλοτικά σε ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει την προώθηση του γιουάν στον κόσμο, όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο.

Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Κέντζι Οκαμούρα δήλωσε χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου με το δικό της ψηφιακό νόμισμα, προειδοποιώντας ότι αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κάνλιφ, προσθέτοντας ότι κανένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επικεφαλής καινοτομίας της BIS Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια διεθνής κούρσα ανταγωνισμού, αλλά ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα για τις κεντρικές τράπεζες στο να φτάσουν γρήγορα τον ιδιωτικό τομέα και να προηγηθούν για να διαμορφώσουν το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

23:23

Wall Street: Σε «ακτίνα» ρεκόρ παρέμειναν οι δείκτες

22:51

Το πετρέλαιο έχασε 1 δολάριο με το σενάριο της «υπερπροσφοράς» στο μυαλό των επενδυτών

22:24

ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

21:58

Ό,τι λάμπει, δεν είναι μόνο χρυσός: Ιστορική ημέρα και για το ασήμι, ρεκόρ για πλατίνα

21:33

Πώς η γήρανση του πληθυσμού αλλάζει τις οικονομίες του κόσμου

21:14

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

20:53

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

20:51

Ρωσία: Κάθειρξη 12 ετών για πρώην διπλωμάτη επειδή πούλησε κρατικά μυστικά στις ΗΠΑ

20:33

Εντοπίστηκαν τέσσερις ορειβάτες χωρίς τις αισθήσεις τους στα Βαρδούσια

20:30

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή» σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία

20:10

Αποδοχές δύο «ταχυτήτων»: Στα 1.457 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 1.032 ευρώ στις μικρές

19:49

Πάνω από 50 δισεκατομμυριούχοι στο «εκκολαπτήριο» της τεχνητής νοημοσύνης

19:38

Ο Ζελένσκι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

19:25

Ρώσος υφΥΠΕΞ: Η Ουκρανία «τορπιλίζει» τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

18:44

Το Ισραήλ γίνεται η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει επισήμως την Σομαλιλάνδη

18:22

Ασήμι: Η τιμή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - Αλλά πώς γίνεται το trading;

17:46

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνα κολύμβησης στη Βαρκελώνη

17:22

Προς εβδομαδιαία κέρδη και Santa Claus rally «κοιτάζει» η Wall Street

17:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν θα συμμετάσχουμε για την ώρα σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας

16:50

Σδούκου για αγροτικά μπλόκα: Δεν μπορεί κάποιος να ζητά χωρίς να συζητά - Πληρωμές και επόμενα βήματα

16:15

Πώς θα είναι ο καιρός έως το τέλος της χρονιάς

16:00

Σιγκαπούρη: Στέλεχος της Bank of America κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών σε event - Κινδυνεύει να φυλακιστεί και να μαστιγωθεί

15:40

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ στο Λος Άντζελες κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

15:25

Τουρκία: Ήπιες αυξήσεις φόρων κατανάλωσης το 2026 με στόχο να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό

15:20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

15:05

Χριστούγεννα στη μικρή οθόνη: Τα επεισόδια σειρών που έγιναν γιορτινή παράδοση

14:43

Real estate: Τι «τρέχει» στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων

14:31

Άκαρπες μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τρεις ορειβάτες στα Βαρδούσια

14:00

Διαβάσατε τα τελευταία οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ!

gazzetta
gazzetta reader insider insider