7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα
Η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ (Fed), παρουσίασαν σήμερα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα τις βοηθούσαν να φτάσουν την Κίνα, που έχει την «πρωτοπορία» στο θέμα αυτό, και τα σχέδια ιδιωτών, όπως αυτό του Facebook για το Libra.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και πρόεδρος της επιτροπή πληρωμών της BIS Τζον Κάνλιφ είπε ότι η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Υπό στενή παρακολούθηση τα ψηφιακά νομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να εξετάζουν στενά τα ψηφιακά νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Facebook για το σχέδιό της να καθιερώσει - κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη - το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο θα στηριζόταν από ένα σύνολο μεγάλων νομισμάτων και κρατικού χρέους. Το αρμόδιο όργανο για τo Libra άλλαξε έκτοτε τα σχέδιά του και τώρα ελπίζει να καθιερώσει αρκετά "stablecoins" που θα στηρίζονται από μεμονωμένα νομίσματα.

Εκτός από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, στις επτά κεντρικές τράπεζες, που έχουν κάνει ομάδα με την BIS, περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όχι όμως η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Κίνα έχει προχωρήσει ήδη πιλοτικά σε ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει την προώθηση του γιουάν στον κόσμο, όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο.

Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Κέντζι Οκαμούρα δήλωσε χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου με το δικό της ψηφιακό νόμισμα, προειδοποιώντας ότι αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κάνλιφ, προσθέτοντας ότι κανένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επικεφαλής καινοτομίας της BIS Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια διεθνής κούρσα ανταγωνισμού, αλλά ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα για τις κεντρικές τράπεζες στο να φτάσουν γρήγορα τον ιδιωτικό τομέα και να προηγηθούν για να διαμορφώσουν το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:16

Γεραπετρίτης: «Ύψιστης σημασίας η επικράτηση της διπλωματίας στον πόλεμο του Ιράν»

20:04

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε α’ ανάγνωση το φορολογικό νομοσχέδιο

20:04

Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Στα 353 τρισ. δολάρια

19:55

Ιράν: Oι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να «παραδοθεί»

19:50

Επιβάτης του MV Hondius με χανταϊό πήγε να ταξιδέψει με πτήση της KLM - Ανησυχία στα Κανάρια Νησιά

19:50

DeepSeek: Πρώτο άνοιγμα σε επενδυτές με αποτίμηση έως 50 δισ. δολάρια

19:38

Υπ. Εργασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος για ενίσχυση της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών - γυναικών

19:37

Κρίσιμο 48ωρο για τις αγορές

19:33

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου - Τα αιτήματα

19:29

Dotsoft: Αναλαμβάνει έργο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς της Κύπρου

19:20

Υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων στις ευρωαγορές με κέρδη 2,22%

19:08

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίκη 58 αγροτών από Κρήτη - «Δήλωσαν χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα στην Καστοριά»

18:55

ΔΑΑ: 9,02 εκατ. επιβάτες στο τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% - Η κίνηση τον Απρίλιο

18:42

Πρόεδρος Λιθουανίας: «Ελπίζω τα στρατεύματα των ΗΠΑ να παραμείνουν στην Ευρώπη»

18:30

Θεμιστοκλέους: 20 δισ. ευρώ για το δημογραφικό - Επέκταση της δωρεάν εξέτασης ΑΜΗ

18:17

ΑΔΜΗΕ: Νέα Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων

18:04

Άλμα τζίρου και αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Εκτίναξη 5% για τον τραπεζικό δείκτη

18:03

ΟΛΠ: Στα 20,74 εκατ. τα EBITDA το α’ τρίμηνο

18:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης χωλαίνει από άποψη διαφάνειας

17:59

Κώτσηρας: Ενδυνάμωση θεσμικών εργαλείων και αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία

17:54

Παθήσεις Ώμου: Από τον χρόνιο πόνο στην οριστική θεραπεία

17:47

Yildirimhan: Ο πρώτος, διηπειρωτικός πύραυλος από Τουρκία με εμβέλεια 6.000 χιλιομέτρων

17:34

Επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού μέσω agentic AI η Netcompany

17:21

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ

17:18

Το Ισραήλ δεν γνωρίζει για μια πιθανή συμφωνία Ουάσιγκτον-Τεχεράνης

17:17

Κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία την Πέμπτη - Πολιτικό βαρόμετρο για τον Στάρμερ

17:05

«Η Τεχεράνη συνεχίζει να μελετά την αμερικανική πρόταση», λέει το ιρανικό ΥΠΕΞ

17:01

Πλήρως ψηφιακά οι εγγραφές για την Α΄ Δημοτικού: 69.895 κατανομές

16:57

Μέσω gov.gr οι ενστάσεις επί πράξεων παράβασης του Πυροσβεστικού Σώματος

16:54

«Νοιάζομαι, εξετάζομαι» - Και ο Μάιος γίνεται μήνας δράσης ενάντια στον Καρκίνο του Δέρματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider