7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα
Η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ (Fed), παρουσίασαν σήμερα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα τις βοηθούσαν να φτάσουν την Κίνα, που έχει την «πρωτοπορία» στο θέμα αυτό, και τα σχέδια ιδιωτών, όπως αυτό του Facebook για το Libra.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και πρόεδρος της επιτροπή πληρωμών της BIS Τζον Κάνλιφ είπε ότι η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Υπό στενή παρακολούθηση τα ψηφιακά νομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να εξετάζουν στενά τα ψηφιακά νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Facebook για το σχέδιό της να καθιερώσει - κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη - το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο θα στηριζόταν από ένα σύνολο μεγάλων νομισμάτων και κρατικού χρέους. Το αρμόδιο όργανο για τo Libra άλλαξε έκτοτε τα σχέδιά του και τώρα ελπίζει να καθιερώσει αρκετά "stablecoins" που θα στηρίζονται από μεμονωμένα νομίσματα.

Εκτός από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, στις επτά κεντρικές τράπεζες, που έχουν κάνει ομάδα με την BIS, περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όχι όμως η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Κίνα έχει προχωρήσει ήδη πιλοτικά σε ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει την προώθηση του γιουάν στον κόσμο, όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο.

Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Κέντζι Οκαμούρα δήλωσε χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου με το δικό της ψηφιακό νόμισμα, προειδοποιώντας ότι αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κάνλιφ, προσθέτοντας ότι κανένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επικεφαλής καινοτομίας της BIS Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια διεθνής κούρσα ανταγωνισμού, αλλά ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα για τις κεντρικές τράπεζες στο να φτάσουν γρήγορα τον ιδιωτικό τομέα και να προηγηθούν για να διαμορφώσουν το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:08

Σε κατάσταση ξηρασίας πάνω από το 50% της Αγγλίας - Ξηρότερος μήνας στην ιστορία ο Ιούλιος

21:57

Γουόρς: H Fed «δεν θα διστάσει» να αναλάβει δράση για τον πληθωρισμό

21:56

Γαλλία: Καύσωνας και άνεμοι τροφοδοτούν τη φωτιά στη Ζιρόντ - 126 τραυματίες πυροσβέστες

21:55

Αιγαίο: 6 παραβιάσεις εναέριου χώρου και 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη

21:43

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 4 θάνατοι μέσα στο 2026 - 21 κρούσματα σε μία εβδομάδα

21:26

«Ράλι» σχεδόν 8% για το Brent - Εκτοξεύεται ξανά πάνω από τα 90 δολ. μετά τις νέες απειλές Τραμπ

21:20

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

21:12

Γερμανία: Συγγνώμη Μερτς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU – Υποσχέθηκε καλύτερη επικοινωνία

21:01

Fed: Αμετάβλητα αλλά χωρίς ομοφωνία τα επιτόκια - Ποιοι και γιατί μειοψήφησαν

20:51

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018 τα αμερικανικά αποθέματα αργού

20:37

Το Κρεμλίνο επιτρέπει σε αντιπολεμικό κόμμα να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές

20:35

Συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο Πλωμάρι Λέσβου - Νεκρός πυροσβέστης στο Γύθειο

20:28

Γερουσιαστές ζητούν να ερευνηθεί η «πρώιμη πρόσβαση» επενδυτών στις αναρτήσεις Τραμπ

20:15

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται 1,77 εκατ. ευρώ σε 491 εργαζόμενους συνταξιούχους

20:02

Lufthansa και Air France-KLM υπέβαλαν στο «παρά 5» προσφορές για την πορτογαλική TAP

19:49

Τουρνάς: «Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων του»

19:45

Το μεγάλο στοίχημα των Βρυξελλών: Η μεταμόρφωση του Ευρωπαίου αποταμιευτή

19:44

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι αρνήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία για την Covid-19 - Απειλείται με παραπομπή στη Δικαιοσύνη

19:39

Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε αμερικανικό τάνκερ

19:35

Τουρκία για Κυπριακό: Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες και επιμονή στην «κυριαρχική ισότητα»

19:25

Ευρωαγορές: H γεωπολιτική ένταση έφερε απώλειες - «Βουτιά» 11% η Hermès, «εκτίναξη» 17% η Kering

19:18

ΑΑΔΕ: Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό έλεγχο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

19:06

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο - Η ατζέντα

18:58

Μυτιληναίος: «Yπερηφάνεια» για τη συμφωνία της Metlen για προμήθεια γαλλίου - «Αυτή είναι μόνο η αρχή»

18:52

Ιράκ: Πέντε Ιρανοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

18:41

Qualco: Αποκτά το 60% της Lever Development Consultants έναντι 3 εκατ. ευρώ

18:29

ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Σταθερός στόχος παραμένει η επανένωση της Μεγαλονήσου

18:15

Χρειάζεται η Ελλάδα σταθερή κυβέρνηση επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ;

18:14

Noval Property: Στα 18 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

18:03

OpenAI: Δύο μοντέλα ΑΙ που «δραπέτευσαν» και παραβίασαν το Hugging Face επιτέθηκαν σε άλλες τέσσερις πλατφόρμες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider