7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 κεντρικές τράπεζες: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφιακά νομίσματα
Η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ (Fed), παρουσίασαν σήμερα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα τις βοηθούσαν να φτάσουν την Κίνα, που έχει την «πρωτοπορία» στο θέμα αυτό, και τα σχέδια ιδιωτών, όπως αυτό του Facebook για το Libra.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και πρόεδρος της επιτροπή πληρωμών της BIS Τζον Κάνλιφ είπε ότι η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Υπό στενή παρακολούθηση τα ψηφιακά νομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να εξετάζουν στενά τα ψηφιακά νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Facebook για το σχέδιό της να καθιερώσει - κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη - το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο θα στηριζόταν από ένα σύνολο μεγάλων νομισμάτων και κρατικού χρέους. Το αρμόδιο όργανο για τo Libra άλλαξε έκτοτε τα σχέδιά του και τώρα ελπίζει να καθιερώσει αρκετά "stablecoins" που θα στηρίζονται από μεμονωμένα νομίσματα.

Εκτός από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, στις επτά κεντρικές τράπεζες, που έχουν κάνει ομάδα με την BIS, περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όχι όμως η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Κίνα έχει προχωρήσει ήδη πιλοτικά σε ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει την προώθηση του γιουάν στον κόσμο, όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο.

Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Κέντζι Οκαμούρα δήλωσε χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου με το δικό της ψηφιακό νόμισμα, προειδοποιώντας ότι αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κάνλιφ, προσθέτοντας ότι κανένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επικεφαλής καινοτομίας της BIS Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια διεθνής κούρσα ανταγωνισμού, αλλά ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα για τις κεντρικές τράπεζες στο να φτάσουν γρήγορα τον ιδιωτικό τομέα και να προηγηθούν για να διαμορφώσουν το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

Αργυρού στο Reuters: «Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε δημοσιονομικό κίνδυνο για την Ελλάδα»

14:08

Έξαρση γρίπης και Covid στις Κυκλάδες - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

13:46

Ακραίος κίνδυνος και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε ορισμένες περιοχές

13:46

Gemini: Η εφαρμογή της Google έφτασε το 1 δισεκατομμύριο χρήστες

13:45

ΕΛΓΑ: 60 προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας έως οκτώ μήνες - Οι περιοχές και η προθεσμία

13:37

Τέσσερα βασικά στοιχεία για τη σπάνια ολική έκλειψη ηλίου που θα σκοτεινιάσει τη βόρεια Ισπανία

13:33

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί ότι θα συλλαμβάνει δυτικά πλοία ως αντίποινα

13:30

H Meta αντιμέτωπη με αγωγή δεκάδων αμερικανικών πολιτειών για «εθισμό» ανηλίκων σε Instagram και Facebook

13:27

Ρεκόρ κερδών για το νορβηγικό fund – Τα τσιπ έφεραν 185 δισ. δολάρια σε έξι μήνες

13:24

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στον Ίμερο Ροδόπης - Ήχησε το 112

13:19

Πιερρακάκης: Στόχος ένας ανθεκτικός, ανταγωνιστικός και πραγματικά ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας

13:15

Παρελήφθησαν 14 νέα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 12.000 λίτρων στο Πυροσβεστικό Σώμα

13:12

EasyJet: Νέα εφαρμογή πιλότων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων

12:46

Anadolu: ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία των 60 ημερών

12:33

Allianz για data centers: Nέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο

12:24

Dotsoft: Αύξηση τζίρου 39,3% στο εξάμηνο - Στα 3,64 εκατ. τα EBITDA

12:21

Μιχαηλίδου: Ο Προσωπικός Βοηθός γίνεται μόνιμος θεσμός εθνικής εμβέλειας

12:15

Δυτική Αττική: Ξεκινούν πριν τις 15/9 τα πρώτα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

12:11

Τσίπρας: «Έχουμε μια σειρά από πολύ σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στον μεγάλο πλούτο»

12:08

Μπέζος: Οι 4 λόγοι που θέλει να μπει στην Λίβερπουλ και το αγγλικό ποδόσφαιρο

11:39

ΙΕΑ: Ραγδαία μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παρά το πλήγμα στη ζήτηση

11:30

JPMorgan: Γιατί επενδύει εννιαψήφιο ποσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028

11:23

Κολομβία-σεισμός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε βοήθεια 2 εκατ. ευρώ

11:16

Ryanair και Google συνεργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

11:13

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ «διεισδύει» στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και δημιουργεί ένταση στην Αρκτική

11:08

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γραμμή 2 του μετρό

11:03

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένες κινήσεις κοντά στις 2.600 μονάδες

10:49

Υποτονικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:33

Πετρέλαιο: Κοντά στα 90 δολ. το Brent μετά το πλήγμα των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

10:14

Ανεβαίνουν χρυσός, ασήμι εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider