Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ δεν διέφυγε τον κίνδυνο παρά τις περικοπές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ δεν διέφυγε τον κίνδυνο παρά τις περικοπές
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο τη Δευτέρα το πρωί.

O ΟΠΕΚ και οι χώρες εκτός καρτέλ συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να προλάβουν μια νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα και έτσι οι ισχύουσες κατά τον τελευταίο χρόνο περικοπές των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα ανέλθουν για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 στα 1,7 εκατ. βαρέλια.

Από τις πρόσθετες αυτές περικοπές ο ΟΠΕΚ θα έχει μερίδιο περίπου 372.000 βαρέλια την ημέρα και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Ρωσία θα αναλάβουν τα 131.000 βαρέλια.

Η στρατηγική του ΟΠΕΚ στοχεύει στο να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα της παραγωγής που προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2020 όμως το βραχύ διάστημα εφαρμογής της μπορεί να μην καταφέρει τελικά να θωρακίσει τα μέλη του καρτέλ από μία μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Σε δήλωσή του, ο ΟΠΕΚ σημείωσε τη σημασία της «κάθε χώρας να ακολουθήσει τις εθελοντικές προσαρμογές της παραγωγής». Ήταν ένας διπλωματικός τρόπος να καλέσουμε τις χώρες που δεν είχαν συμμορφωθεί για μεγάλο μέρος αυτού του έτους, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία.

Ωστόσο, η συμφωνία διαρκεί μόνο τον Μάρτιο. Ενώ μπορεί προφανώς να επεκταθεί, ο ΟΠΕΚ + φαίνεται να πιστεύει ότι το πλεόνασμα μπορεί να είναι προσωρινό.

Υπάρχουν μερικοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο της πολιτικής του ΟΠΕΚ. Το πιο σημαντικό είναι ότι στο κατέλ υπήρξε πλήρης συμμόρφωση με τη συμφωνία, δηλαδή οι περικοπές ήταν ούτως ή άλλως βαθύτερες σε εθελοντική βάση.

«Χάρη σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής, ο ΟΠΕΚ παράγει σημαντικά λιγότερα από όσα προβλέπονται στη συμφωνία εδώ και μήνες», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα. Με άλλα λόγια, οι τελευταίες αποφάσεις αλλάζουν ελάχιστα τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Η επενδυτική τράπεζα πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος δεν έχει λήξει για τον ΟΠΕΚ. «Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δεν πάνε αρκετά μακριά. Εξάλλου, η υπερπροσφορά το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι πολύ υψηλότερη από 500.000 βαρέλια την ημέρα », δήλωσε η Commerzbank την Παρασκευή. «Επιπλέον, παραμένει ασαφές πως η σημαντική υπερπροσφορά που θα παρατηρηθεί και στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να περιοριστεί χωρίς περικοπές στην παραγωγή». Ως εκ τούτου, η τράπεζα βλέπει κινδύνους μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Την Δευτέρα το πρωί 9.55 ώρα Ελλάδος το αργό διαπραγματεύεται στα 58,90 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,51% και το μπρεντ στα 64,17 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider