Τζίρο Δεκαπενταύγουστου κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση στην οποία ο βασικός δείκτης τιμών κινήθηκε σταθεροποιητικά και σε μικρό εύρος διακύμανσης μη μπορώντας να ανακτήσει τις 600 μονάδες. Η συναλλακτική άπνοια οφείλεται στο ότι η Wall Street παρέμεινε σήμερα κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ενώ αύριο θα λειτουργήσει με περιορισμένο ωράριο.
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την ενεργοποίηση του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα από το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν στάθηκε ικανή να τροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,58% από 4,66% στο άνοιγμα των συναλλαγών και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,53% από 3,63%.
Πλέον η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην επιπτωση που θα μπόρεσε να έχει στο ΧΑΑ η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η πρόταση για τη δημιουργία asset management company με κεφάλαιο τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,52%), της Πειραιώς (-3,13%) και της Αegean Airlines (-2,03%).
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 598,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,20%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 16,974 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 8.713.412 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 39 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν ΙΑΣΩ και Alpha Bank διακινώντας 1.103.080 και 947.604 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Motor Oil με 2,943 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 1,648 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,56%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τζιρακιάν +28,24% και ΙΑΣΩ +13,59%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΣΕΛΟΝΤΑ -11,16% και Flexopack -7,14%.