Την άμεση εφαρμογή της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γ.Γ.Π.Σ., προτείνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (Σ.Ε.Κ.Τ) προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη ανακοίνωση, «εδώ και πολλά έτη, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να τυπωθούν λίστες με τις ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς, που δεν έχουν δηλωθεί στο TAXIS. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με τις υποχρεώσεις που προβλέπει και τα αυστηρά πρόστιμα – συνέπειες  που επιβάλει στους εισαγωγείς/κατασκευαστές (άρση της άδειας εισαγωγής/κατασκευής) και η τεχνολογική εξέλιξη, κάνουν πολύ εύκολο και άμεσο τον εντοπισμό κάθε «κακόβουλου επιχειρηματία», που θέλει να εξαπατήσει το Κράτος και να κάνει χρήση «αδήλωτης – μαϊμού» ταμειακής μηχανής».

Παράλληλα, ο Σ.Ε.Κ.Τ επισημαίνει ότι οι παρατυπίες επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης που εντοπίστηκαν από το ΥΠΟΙΚ αφορούν σε χρήση Η/Υ στους οποίους είχε εγκατασταθεί κατάλληλο λογισμικό και όχι σε ταμειακές μηχανές ή φορολογικούς μηχανισμούς με «πειραγμένα σύνολα Ζ».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «σε όλες τις περιπτώσεις, α)  τα παράνομα λογισμικά ήταν εγκατεστημένα στους Η/Υ και βοηθούσαν να εκδίδονται αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, που έμοιαζανμε νόμιμες και β) τα πειραγμένα σύνολα Ζ, ήταν reports των  παράνομων λογισμικών που ήταν εγκατεστημένα στους Η/Υ.

Η μέθοδος εύκολη για τους χρήστες, προσοδοφόρα για τους εμπλεκόμενους, την έκανε περιζήτητη στην αγορά, τα τελευταία χρόνια. Την προωθούν "φωναχτά" επιχειρήσεις πώλησης Λογισμικού Εστίασης, την βρίσκουν εύκολα οι "ενδιαφερόμενοι" πελάτες, την γνωρίζει από το 2013 η Πολιτεία (γι’ αυτό και οι τελευταίοι στοχευμένοι έλεγχοι)».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αντί το Κράτος να προσλάβει χιλιάδες ελεγκτές για να εντοπίζει τους παραβάτες θα μπορούσε να προχωρήσει στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γ.Γ.Π.Σ  καθώς  οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί, είναι το αδιαμφισβήτητο «εργαλείο» για να αποδεικνύεται η παραβατικότητα. Με απλό τρόπο, οι ελεγκτές μπορούν να διασταυρώσουν, τα ποσά που είναι καταχωρημένα στις ταμειακές μηχανές (για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες αποδείξεις), με τα ποσά που είναι καταχωρημένα στους Η/Υ και έχουν εκδοθεί αποδείξεις από κοινούς εκτυπωτές, μέσω των «παράνομων» λογισμικών.