Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση όσα φάρμακα είναι σε έλλειψη - Πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση όσα φάρμακα είναι σε έλλειψη - Πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά
«Τα προβλήματα της έλλειψης συγκεκριμένων φαραμάκων χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες. Μερικά σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η σταδιακή ομαλοποίηση της τροφοδοσίας της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των ελλείψεων, όπως τονίστηκε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου, στο Υπουργείο Υγείας.

Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση των γενοσήμων που θα αντικαθιστούν όσα πρωτότυπα φάρμακα λείπουν από την αγορά καθώς και με έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ από χώρες που δεν έχουν εξάρτηση από την Ασία σε πρώτες ύλες. Παράλληλα, τα συνταγογραφούμενα ελλειπτικά φάρμακα θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όσον αφορά στα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), θα αναρτηθεί λίστα με τις δραστικές ουσίες των παυσιπόνων – αντιπυρετικών στον ΕΟΦ καθώς και οι εμπορικές ονομασίες που αντιστοιχούν σε αυτά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα σκευάσματα παρακεταμόλης, οι αντιβιώσεις και τα εισπνεόμενα είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ωστόσο, παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή στα συγκεκριμένα σκευάσματα, καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση της κατανάλωσης κατά 25-40%, γεγονός που -όπως τόνισε -καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως οι ελλείψεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε όσα φάρμακα είναι σε διαχρονική έλλειψη και σε σκευάσματα όπου παρατηρείται σε διάφορες χώρες, λόγω έξαρσης των ιώσεων και άλλων παραγόντων. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η καθυστέρηση τροφοδοσίας των φαρμακείων λόγω εορτών, η έλλειψη πρώτων υλών και η μείωση της παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα δεν οφείλεται στις παράλληλες εξαγωγές, επισημαίνοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων:

  • Ελέγχονται 15 φαρμακαποθήκες και 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κατόπιν καταγγελίας
  • Εντείνεται η παραγωγή των γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές βιομηχανίες για να υπάρχουν υποκατάστατα φάρμακα
  • Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση σχετικά με το ποια γενόσημα μπορεί να βρει ο πολίτης προς αντικατάσταση του φαρμάκου που αναζητά
  • Θα γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς
  • Η συνταγογράφηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά

Αναφορικά με τα νοσοκομειακά φάρμακα διευκρίνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει την παραγωγή της με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, πρόσθεσε να μην ανησυχούν οι γονείς για τα φάρμακα που χρειάζονται για τα παιδιά τους, καθώς, λόγω της βιομηχανίας μας, η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ο κ. Πλεύρης είπε πως γίνονται διορθώσεις τις οποίες δεν θα επωμιστούν οι πολίτες.

Από τις 15 Ιανουαρίου η αποκλιμάκωση

Από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της αγοράς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, μέσω της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει ομαλοποιηθεί στο 92%. Επιπλέον, αναμένονται κάποια μεμονωμένα σκευάσματα η προμήθεια των οποίων θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που θα παραληφθούν οι επόμενες παραγγελίες. Για άλλα 150 ελλειπτικά φάρμακα περίπου θα υπάρξει ρύθμιση στη συνταγογράφηση ανά ATC (οι κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα φάρμακα), ώστε να μην ανοίγουν όλες οι θεραπευτικές επιλογές.

«Θα υπάρχει ενημέρωση με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς για τα ελλειπτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία είναι ανταλλάξιμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα σταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να κλειδωθούν 94 ΑΤC. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός δεν θα μπορεί να γράφει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και ο ασθενής θα λαμβάνει όποιο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία υπάρχει διαθέσιμο. Άρα, αυτομάτως, θα ομαλοποιηθεί η αγορά άλλων 150-160 φαρμάκων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Αυξήσεις φαρμάκων μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα - Θα τις επωμιστεί ο ΕΟΠΠΥ σχεδόν στο σύνολο τους

ΙΣΑ: Όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider