Μαγιορκίνης: Ετήσια τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαγιορκίνης: Ετήσια τα επικαιροποιημένα εμβόλια
koronoios.getty
Tα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Όμικρον δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Tα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Όμικρον δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Συγκεκριμένα, εξήγησε πως «τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύψουν καλύτερα τις παραλλαγές που κυκλοφορούν την τελευταία χρονική περίοδο. Η πρόθεση είναι να είναι ετήσιο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί».

Προχώρησε δε σε επεξήγηση του γιατί τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ετήσια, καθώς «αρχικά χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να χτιστεί μία βασική ανοσία. Από την στιγμή που χτίστηκε δεν χρειάζεται να γίνεται πιο συχνά, αλλά κάθε χρόνο». Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς αποτρέπουν από την σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για όσους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εξαρτάται από τι νοσήματα έχει το εκάστοτε άτομο.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι συντρέχει λόγος. Ανάμεσα στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό είναι ο τοπικός πόνος στο χέρι και ενδεχομένως πυρετός και μικρή κακουχία που έχει διάρκεια 1 -2 ημερών.

Αναφορικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος», της οποίας το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και στη χώρα μας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η εν λόγω παραλλαγή επικράτησε κυρίως στην Ινδία, ωστόσο σε άλλες χώρες που εντοπίστηκε δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης

Υπενθυμίζεται πως ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον BA1. Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα το στέλεχος «Κένταυρος» – Πόσο ανησυχεί τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Μειωμένοι κατά 30% οι θάνατοι - 33.590 τα νέα κρούσματα

Τα κατάγματα ισχίου λόγω οστεοπόρωσης σχεδόν θα διπλασιασθούν έως το 2050 δείχνει μελέτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider