Και στη Γερμανία η ευλογιά των πιθήκων - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και στη Γερμανία η ευλογιά των πιθήκων - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα
Μέχρι σήμερα, κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία.

Η Γερμανία προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με επιβεβαιωμένη καταγραφή κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων.

«Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία.

Μέχρι σήμερα, κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

«Μπορούμε να περιορίσουμε την εστία», δηλώνει ο υπουργός Υγείας

«Ήταν ζήτημα χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εστία μπορεί να περιοριστεί.

«Ήταν μόνο ζήτημα χρόνου να ανιχνευθεί η ευλογιά των πιθήκων και στη Γερμανία», δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ και σημείωσε ότι «με βάση τη μέχρι τώρα διαθέσιμη γνώση, υποθέτουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και ότι η εστία μπορεί να περιοριστεί». Τόνισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο ιός αναλύεται τώρα πιο προσεκτικά και ελέγχεται το εάν θα μπορούσε να αφορά μια πιο μεταδοτική παραλλαγή, εξήγησε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων Νόρμπερτ Μπροκμάιερ δήλωσε ότι ο ίδιος θα εκπλαγεί «εάν δεν εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες» στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κ. Μπροκμάιερ, ο ιός πιθανότατα κυκλοφορούσε απαρατήρητος για κάποιο διάστημα. «Ποιος σκέφτεται όμως σήμερα την ευλογιά;», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι λόγω της αυξημένης, τώρα, προσοχής στα πρόσφατα κρούσματα στη Βρετανία, αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει νέα γνώση για το θέμα.

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» κάλεσε σήμερα τους πολίτες σε επαγρύπνηση, ειδικά όσους επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Χαμηλός ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider