Στέλεχος Όμικρον: Τα συμπτώματα των πρώτων ασθενών κατέγραψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέλεχος Όμικρον: Τα συμπτώματα των πρώτων ασθενών κατέγραψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον (93%) ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ μόλις τρεις παρέμειναν ασυμπτωματικοί. 

Tα συμπτώματα των 43 πρώτων ατόμων που μολύνθηκαν από το στέλεχος Όμικρον του ιού Sars-Cov-2 στις ΗΠΑ δημοσίευσαν επιστήμονες των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (CDC).

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον (93%) ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ μόλις τρεις παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Ωστόσο, τα συμπτώματα που καταγράφηκαν παρουσίασαν αισθητές διαφοροποιήσεις από εκείνα που αποκαλούνται παγκοσμίως «βασικά συμπτώματα της COVID-19», τα οποία περιλαμβάνουν έντονο βήχα, πυρετό και δύσπνοια και ακολούθως απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον, ήταν ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό (89%), ενώ ακολούθησαν κόπωση (65%), ρινική συμφόρηση ή συνάχι (59%), πυρετός (38%), ναυτία ή έμετος (22%), δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή (16%), διάρροια (11%) και απώλεια γεύσης ή όσφρησης (8%).

Η αναλυτική καταγραφή αφορούσε σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις από τους ασθενείς ήταν κάτω των 18 ετών, οι 25 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, οι 10 στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών και οι τέσσερις ήταν άνω των 65 ετών. Από αυτούς, οι 17 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Οι οκτώ ήταν ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι πλήρως εμβολιασμένοι, εκ των οποίων οι 14 είχαν λάβει και την τρίτη δόση.

Ο ένας εκ των ασθενών, ο οποίος ήταν εμβολιασμένος, χρειάσθηκε να νοσηλευτεί και πήρε εξιτήριο μετά από δύο ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι ανέρρωσαν στο σπίτι.

«Η προαναφερθείσα συμπτωματολογία είναι προκαταρκτική. Θα αναθεωρείται καθώς θα αυξάνονται τα περιστατικά που αναλύονται», σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report

Το νυχτερινό σύμπτωμα

Μελετώντας τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, οι γιατροί από τη Νότια Αφρική παρατήρησαν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ένα επιπλέον σύμπτωμα.

«Η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και πολλοί πόνοι στο σώμα», ανέφερε o Dr. Unben Pillay σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας,

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ καλύτερη έκβαση όταν μολύνονται η παραλλαγή Όμικρον, προσθέτοντας ότι το ποσοστό όσων νοσούν βαριά από την παραλλαγή Όμικρον είναι το μισό απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider