Βρετανία: Έρευνα προβλέπει ως και 75.000 θανάτους από την Όμικρον μέχρι την άνοιξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Έρευνα προβλέπει ως και 75.000 θανάτους από την Όμικρον μέχρι την άνοιξη
Έρευνα δείχνει την επικινδυνότητα της Όμικρον και εξετάζει όλα τα σχετικά σενάρια για την Αγγλία. Μετά το "Σχέδιο Β" και "Σχέδιο Γ" στα υπόψη από τον Μπόρις Τζόνσον.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ένα κύμα λοιμώξεων από τον Covid στην Αγγλία και να γίνει υπεύθυνη για σχεδόν 75.000 θανάτους αυτόν τον χειμώνα, εάν η κυβέρνηση δεν επιβάλει πρόσθετα προληπτικά μέτρα ελέγχου, σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας του London School of Hygiene & Tropical Medicine, την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους κανόνες του «Σχεδίου Β» της κυβέρνησης που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην Όμικρον, το πιο αισιόδοξο σενάριο για την Αγγλία δείχνει περίπου 175.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 24.700 θανάτους για το πεντάμηνο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Η χειρότερη πρόβλεψη αφορά 74.800 θανάτους. Αυτό είναι περισσότερο από το ήμισυ των 127.154 θανάτων που καταγράφηκαν στην Αγγλία από την έναρξη της πανδημίας. Η Αγγλία ευθύνεται για περισσότερα από τα δύο τρίτα των σχεδόν 172.000 θανάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο περιλαμβάνει τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, ανέφερε η LSHTM στον ιστότοπό της.

«Η ομάδα χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα πειραματικά δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά διαφυγής αντισωμάτων της μετάλλαξης Όμικρον για να διερευνήσει εύλογα σενάρια για την ανοσολογική διαφυγή της Όμικρον», ανέφερε η LSHTM στον ιστότοπό της.

Η έκθεση συνιστά περιορισμούς στη φιλοξενία σε εσωτερικούς χώρους και στα μεγέθη των συγκεντρώσεων καθώς και το κλείσιμο ορισμένων χώρων διασκέδασης που θα μπορούσαν να μειώσουν τις προβλεπόμενες νοσηλείες κατά 53.000 και τους θανάτους κατά 7.600. Το «Σχέδιο Β» της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και απαιτεί τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις λιανικής. Τα μπαρ και τα εστιατόρια εξαιρούνται από τους κανόνες περί μάσκας, ενώ τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση εμβολιασμού των πολιτών.

«Η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά», είπε η Δρ Ροζάνα Μπάρναρντ από το Κέντρο Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων (CMMID) του LSHTM.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε περισσότερα από 58.000 νέα κρούσματα Covid την Παρασκευή, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Πριν ανιχνευθεί για πρώτη φορά η Όμικρον στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε αύξηση των μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο. Περισσότερο από το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και η κυβέρνηση επέβαλε τους κανόνες του «Σχεδίου Β» για να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο ώστε να επιταχύνει εμβολιαστικό πρόγραμμα της ενισχυτικής δόσης. Σχεδόν το 40% των ενηλίκων έχει λάβει τρίτη δόση εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσαν τους υπουργούς ότι θα πρέπει να ληφθούν «αυστηρά εθνικά μέτρα» έως τις 18 Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί η υπέρβαση των νοσηλειών σε νοσοκομεία από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα, ανέφερε ο Guardian. Περαιτέρω μέτρα, που αναφέρονται ως «Σχέδιο Γ», θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες απομόνωσης για τα άτομα που εκτίθενται στον Covid και περαιτέρω περιορισμούς στους επισκέπτες σε γηροκομεία και νοσοκομεία, χρήση μάσκας σε παμπ και κλείσιμο της φιλοξενίας, έγραψε ο Guardian.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μπορεί να εξετάζει πρόσθετα μέτρα, αλλά ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση από συντηρητικούς βουλευτές απέναντι στα μέτρα περιορισμού, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών.

«Πρέπει οπωσδήποτε να τα κρατάμε όλα υπό έλεγχο», είπε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ στους τηλεοπτικούς σταθμούς την Παρασκευή, αφού ηγήθηκε έκτακτης συνάντησης με τους ηγέτες των αποκεντρωμένων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνάντηση «παρουσιάστηκαν μερικές πολύ προκλητικές νέες πληροφορίες» και η χώρα αντιμετωπίζει μια «βαθιά ανησυχητική κατάσταση», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider