Έφτασε στην Ελλάδα η Όμικρον -Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφτασε στην Ελλάδα η Όμικρον -Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα
Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα

Σην Κρήτη εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική ο οποίος αφίχθηκε στην Ελλάδα αεροπορικώς στις 26 Νοεμβρίου και έκανε rapid test το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα και το νέο rapid test βγήκε και πάλι αρνητικό. Το test έδειξε θετικό στις 29 Νοεμβρίου και τότε ο ασθενής έκανε PCR για ανίχνευση της μετάλλαξης. Το τεστ ήταν ύποπτο για την Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. Ο ασθενής είναι σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα, ενώ έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του, με αρνητικό αποτέλεσμα. Όλοι είναι υπό στενή παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

«Ήταν αναμενόμενο να έρθει η Όμικρον και στην Ελλάδα. Περιμένουμε τις πλήρεις αναφορές από τον ΠΟΥ για το πώς αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια και αυτή τη μετάλλαξη», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες από την Αφρική πρόκειται για μετάλλαξη με πολύ ήπια συμπτώματα. Θεωρείται επίσης πιθανό ότι τα υφιστάμενα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού, ενώ δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τη μεταδοτικότητα καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και δωρεάν self test

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν και θα ακολουθήσουν σχετικές διευκρινίσεις. Επίσης, σημείωσε ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο, όλοι οι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα πρέπει να έχουν λαβει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021. Διαφορετικά θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα επιλέξει να εμβολιαστεί, που σημαίνει ότι περίπου 250.000 θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες, ενόψει της εορταστικής περιόδου, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Σας καλώ όλοι μαζί να κάνουμε ένα τεστ την επόμενη εβδομάδα., εμβολιασμένοι και μη, για να ελέγξουμε την πανδημία. Δεν είναι υποχρεωτικό αυτό το τεστ, αλλά πραγματικά θεωρώ ότι είναι μία προσπάθεια που όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε. Είναι εύκολη, είναι δωρεάν και πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη αυτή τη στιγμή και να προχωρήσουμε σε ασφαλείς γιορτές», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ζαούτης.

Επίσης, κάλεσε τους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας που συστήνονται από την αρχή της πανδημίας κατά τη διάρκεια των γιορτών, επισημαίνοντας τη σύσταση για τη διενέργεια ενός self – test πριν τις συναθροίσεις.

Αναφερόμενος στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε αυτά θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά, έως 17 ετών, θα εισέρχονται όπως στους χώρους της εστίασης, δηλαδή με self test.

Επίσης, για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με PCR τεστ.

Εμβολιασμός των παιδιών και τρίτη δόση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μετά από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και αναμένονται στο τέλος Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε πως έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών η σύντμηση του χρόνου, προκειμένου να γίνεται στους 4 και όχι στους 6 μήνες και αναμένεται η απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεμιστοκλέους: Δυνατότητα για 3 εκατ. εμβολιασμούς μέσα στον Δεκέμβριο

Στέλεχος Όμικρον: Όλα τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με ειδικούς του ΕΚΠΑ

Moderna: Πιθανή μέχρι τον Μάρτιο η δημιουργία ενισχυτικής δόσης για την «Όμικρον»

gazzetta
gazzetta reader insider insider