«Καμπανάκι» για την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση
getty.osteoporosis
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης,  όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή  οιστρογόνων, καθώς αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου από τα οστά, δηλαδή αυξάνεται η απώλεια οστικής μάζας.

Μία στις δύο γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και πάνω, παγκοσμίως, θα βιώσουν κατάγματα στη ζωή τους εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Γι ‘ αυτό και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των οστών τους. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που «στέλνουν» η Παγκόσμια και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), στο πλαίσιο της της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση.

Κατά τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας, η απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της. Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων, καθώς αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου από τα οστά, δηλαδή αυξάνεται η απώλεια οστικής μάζας. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νέες γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη ή σε τεχνητή εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Άλλωστε, μια αργή συρρίκνωση της οστικής μάζας παρατηρείται στις γυναίκες ήδη από την ηλικία των 35 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία περιόδου, διευκρινίζει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Ο ρόλος της μυϊκής δύναμης, της σαρκοπενίας και της νεοεμφανιζόμενης ιδέας της οστεοσαρκοπενίας στη διατήρηση της υγείας των οστών συζητούνται λεπτομερώς. Η σαρκοπενία και η οστεοσαρκοπενία είναι μια νέα έννοια που ενσωματώνει την αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και απόδοσης.

Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοσαρκοπενία, τονίζει ο κος Παναγιώτης Χριστόπουλος, Επικ Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ. Θα πρέπει να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου για πτώσεις και ανασκόπηση των ταυτόχρονων φαρμάκων που πιθανόν λαμβάνει η γυναίκα. Η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοσαρκοπενίας πρέπει να γίνουν μέρος της συνήθους υγειονομικής περίθαλψης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση, είναι δύσκολο να αναστραφεί συνέχισε ο κος Χριστόπουλος και για αυτό η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Εκτός από την τακτική εξέταση για οστική πυκνότητα, περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, την πρόσληψη βιταμίνης D (από τον ήλιο και από τροφές), ήπια άσκηση, όπως περπάτημα,pilates, yoga κ.α., διακοπή καπνίσματος και μείωση της ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του κινδύνου πτώσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή καταγμάτων των οστών.

Αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σημαίνει διακοπή της μείωσης οστικής μάζας και αναδόμηση του οστού για να διατηρείτε τον σκελετό σας πιο υγιή, διευκρίνισε ο γιατρός. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής , πάντοτε μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας.

Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμία και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνο. Η εμμηνόπαυση παρέχει στις γυναίκες την ευκαιρία να επανεξετάσουν την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και να κάνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν τη μελλοντική ευημερία τους».

Η σημερινή ημέρα, συνέχισε η κα Αντωνοπούλου, αποτελεί άλλη μία υπενθύμιση στις γυναίκες ότι μπορούν οι ίδιες να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν μετά την εμμηνόπαυση έναν νέο κύκλο ζωής που θα τις κάνει να λένε ότι η ζωή συνεχίζει να είναι ωραία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider