Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για AstraZeneca
Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 35 έως 39 ετών.

Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, δεν φαίνεται να προκρίνονται αλλαγές στα ηλικιακά όρια, ελλείψει επαρκών στοιχείων.

Ο διάλογος άνοιξε ξανά, μετά τα διαδοχικά περιστατικά θρομβώσεων που συσχετίζονται χρονικά με τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και έχει δηλωθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ως απόλυτα επιβεβαιωμένος συσχετισμός με το σκεύασμα της AstraZeneca, μόνο μία περίπτωση. Πρόκειται για γυναίκα που κατέληξε, αφού παρουσίασε θρόμβωση στην κεντρική αρτηρία του κάτω άκρου και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” πριν από 2,5 μήνες. Είχε εμβολιαστεί επτά μέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα περιστατικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνησή τους από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ έχει ενημερωθεί και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Επί του παρόντος, το ενδεχόμενο να συνδέεται το εμβόλιο με τις θρομβώσεις θεωρείται ισχυρά πιθανό μόνο στην περίπτωση του 35χρονου άντρα από τη Ιεράπετρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 35-39 - Διαθέσιμα και τα 4 εμβόλια κατά της Covid-19

«Πυρά» ΕΕ κατά AstraZeneca - Ζητά να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο

Η Λινού κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών, κυρίως με AstraZeneca

gazzetta
gazzetta reader insider insider